19 kommuner svarer, at det er mere end ti procent af børnene, der er blevet meldt ud af skole- og fritidsordningen fra 0. til 3. klasse. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger

Forældre melder børn ud af sfo'en: Legeaftaler hjemme er lige så godt

12. jun 2020, 19:48
Flere kommuner oplever mellem dobbelt så mange og fire gange så mange udmeldelser fra sfo'erne som normalt.

Flere af landets sfo'er oplever stilhed ved tegnebordet og gokartene.

I en ny rundspørge fra Kommunernes Landsforening svarer 54 ud af 72 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, at de har fået mange udmeldelser fra sfo'erne dette forår. Det skriver DR Sjælland.

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor skaber forslag om 'badebillet' til dagpenge voldsom debat i fagbevægelsen

19 kommuner svarer, at det er mere end ti procent af børnene, der er blevet meldt ud af skole- og fritidsordningen fra 0. til 3. klasse.
I Næstved, Vordingborg, Holbæk og Stevns kommuner har de fået mellem tre og fire gange så mange udmeldelser pr. 1. maj eller 1. juni i år sammenlignet med perioden sidste år.

- Der er forældre, der enten har arbejdet meget hjemme eller måske er blevet afskediget, som har besluttet, at deres børn ikke skulle være meldt ind, siger skole- og dagtilbudschef i Vordingborg Kommune, Charlotte Grummesgaard Nielsen.

KL: 'Kan gå ud over børns fællesskab'

Thomas Gyldal Petersen, der er formand for børne- og undervisningsudvalget i Kommunernes Landsforening, siger, at de mange udmeldelser er bekymrende, og fraværet i sfo'en kan påvirke tilbuddets fællesskab.

- Sfo- og klubtilbuddene er vigtige tilbud. Det giver børnene mulighed for at vokse og udvikle sig sammen i en pædagogisk ramme. Derfor skal vi have børnene tilbage. Det har de brug for, siger Thomas Gyldal Petersen.

I Vordingborg Kommune håber man at se de fleste udmeldte børn igen efter sommerferien.

- Vi håber og tror på, at de fleste børn vender tilbage, når alt er normaliseret. Måske ikke alle børnene dagen efter sommerferien, men over en periode, siger skole- og dagtilbudschef Charlotte Grummesgaard Nielsen.

Skal ikke meldes ind igen

Det er dog ikke alle forældre, der har tænkt sig at melde børnene ind i dagtilbuddet igen.

For Stella Orland fra Stevns har perioden åbnet øjnene for, at sfo'en kan undværes for hendes ældste barn.

- Da skolerne startede op igen, var der ikke nogen tilbud i sfo'en til vores børn, så vi valgte at melde dem ud, siger Stella Orland, der har to børn på otte og 11 år.

Familien betaler omkring 2.000 kroner om måneden for at have børnene i sfo, og siden Stella Orland ikke længere har sit job fra den 1. juni, er det nogle penge, familien godt kan bruge.

I stedet har familien lavet legeaftaler med børnene derhjemme, fordi mange af deres kammerater også har været meldt ud.

Derhjemme opdagede de, at deres yngste barn gerne ville tilbage efter sommerferien, mens den ældste har givet udtryk for, at hun ikke ønsker at blive meldt ind igen.

- Hun har fundet ud af, hvor dejligt det er at være sammen med veninderne derhjemme, siger Stella Orland.

Det havde hun og datteren ikke fundet ud af, hvis det ikke havde været for den her coronatid, hvor de prøvede at undvære sfo'en, siger hun.

- Når du først kommer hjem ved 17-tiden, er der ikke altid overskud til en legeaftale, forklarer Stella Orland.

Fola: 'SFO er blevet til opbevaring'

Forældrenes Landsorganisation, Fola, forstår godt, at nogle forældre vælger at trække børnene ud, når dagtilbuddet ikke er, som det plejer at være.

- De tilbud og aktiviteter, der normalt er i en sfo, er ikke længere tilstede. Det er blevet til en opbevaring, hvor børn har legeaftaler i en gård eller en park. Jeg kan godt forstå, at forældre nærstuderer budgettet og begynder at skære fra, siger formand Signe Nielsen.

Alligevel er Fola bekymret for, at en udmeldelse i sidste ende kan ramme børnene.

- Jeg kunne godt frygte, at forældre på kontakthjælp eller dagpenge, er dem, der trækker deres børn ud for at prioritere deres penge. Børnene kunne godt have brug for at komme ud og få et fællesskab sammen med andre, lyder det fra Signe Nielsen.

Brug for orlovsordning i alle kommuner

Derfor mener FOLA også, at der er brug for en national orlovsordning.

- Jeg synes, at staten skal sige, at de dækker udgifterne til sfo'erne, så kommunerne kan tilbyde en orlovsordning, hvor forældrene kan være indskrevet, men det er gratis i de måneder, der er lige nu, siger Signe Nielsen.

Enkelte kommuner har allerede selv indført midlertidige orlovsordninger.

En af dem er Holbæk Kommune. I begyndelsen af maj kunne de se en firedobling i udmeldelser sammenlignet med samme tid sidste år. Derfor besluttede kommunalpolitikerne at udvide kommunens orlovsordning til sfo'erne.

I Holbæk håber børne- og skoleudvalgsformand Susanne Utoft fra Socialdemokratiet, at ordningen vil betyde, at alle børnene vender tilbage efter sommerferien.

- Orlovsordningen er ikke en udmelding, men en orlov man kan tage 14 dage ad gangen. Det giver forældrene et valg, der ikke hedder enten-eller, men i stedet en mulighed for at justere, siger hun.

Thomas Gyldal Petersen mener dog ikke, der er behov for en national løsning her og nu.

- Vi er nødt til at vurdere efter sommerferien, hvor stort problemet er, siger han.

Han understreger dog, at hvis de store mængder af udmeldelser fortsætter, kan det blive et problem for pasningstilbuddet.

- Vi risikerer, at vores tilbud kommer i en ond spiral mod bunden: Corona får folk til at tage deres børn ud af sfo og klub. Børnene kommer ikke tilbage. Økonomien svækkes. Så får vi et svagere tilbud, og så er der flere, der forlader tilbuddene, siger Thomas Gyldal Petersen.