For fin til nyttejob? Akademiker nægter

10. jan 2014, 10:50
Akademikeren Gert Allan Hansen fra Odense nægter at tage et nyttejob. Det svarer til dengang, jøder skulle bære jødestjerne, siger han.

Kommunerne er i gang med at sende arbejdsløse danskere ud i nyttejob, hvor de blandt andet kan blive sat til at tælle trafik, samle skrald eller fjerne hundelorte. Men nogle siger nej. Det gælder blandt andre den arbejdsløse akademiker Gert Allan Hansen fra Odense. I Odense Kommune kan man som ledig blive sendt ud for at samle skrald og blive en del af det såkaldte citykorps. Men det nægter 59-årige Gert Allan Hansen, der er cand.mag. i dramaturgi og dansk:

- I forvejen sikrer professionelle jo, at der er rent i gågaden. Nyttejobberne må jo heller ikke tage arbejde fra andre. Ydermere står der citykorps på jakken af de arbejdsløse. Man stempler folk. Her går de arbejdsløse. Det svarer til, da man tvang jøder til at bære en jødestjerne, siger han til Fyens Stiftstidende.

Arbejdsløse stemples som kriminelle

Samtlige partier bortset fra Enhedslisten står bag kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft 1. januar. Reformen betyder blandt andet, at kommunerne skal sende ledige borgere nyttejob, så de kan arbejde for deres kontanthjælp.

Gert Allan Hansen er ikke den eneste, der mener, at nyttejob-ordningen er med til at stemple de arbejdsløse som en form for afvigere. Ph.d. stipendiat Mathias Herup Nielsen fra Aalborg Universitet, der har forsket i nyttejob, sagde forleden til Avisen.dk:

"De foranstaltninger, vi laver over for arbejdsløse, ligner dem, som som tidligere har været truffet over for kriminelle. I 1800-tallets Frankrig arbejdede man ud fra en straffelogik, hvor man hev lovbrydere ud i offentligheden. De skulle for eksempel være med til at reparere en vej og havde særlige dragter på. Så kunne alle sige: ’se der går en forbryder, nu kan han være med til at gøre skaden god igen. Og så må jeg i øvrigt hellere selv huske, at holde mig på den rette side af loven."

"Jeg er ikke doven"

Gert Allan Hansen afviser over for Fyens Stiftstidende, at han bare er doven og ikke gider arbejde:

- Jeg bliver gal, hvis nogen beskylder mig for at være doven. Se bare på de mange ting, jeg har lavet i mit liv. Jeg kender i øvrigt ingen arbejdsløse, som ikke gerne vil have et arbejde, siger han.

Gert Allan Hansen har arbejdet som kulturkonsulent, været informationsmedarbejder, været med til at drive børneteatret Skægspire i Odense, været medlem af Det Regionale Arbejdsmarkedsråd og bestyrelsesmedlem i Dansk Magisterforening