Fond: Dansk bistand gik til bestikkelse

15. nov 2013, 15:24
Fonden, der har afsløret det danske familiefirma Vestergaard i at bestikke ansatte i det cambodjanske sundhedsministerium, tager sagen meget alvorligt. Ifølge fonden er der tale om misbrug af danske skattekroner.

Bestikkelse for knap en million danske kroner er en alvorlig sag, lyder det fra Global Fund.

Fonden, der netop har afsløret den danske myggenetproducent Vestergaard for korruption i præcis den størrelsesorden, slår hårdt ned på misbrug, fordi den forvalter offentlige midler.

"Det her er ikke vores penge. Det er skattekroner fra hele verden heriblandt Danmark. Derfor kan vi ikke acceptere den her form for korruption," forklarer Seth Faison, der er kommunikationschef i Global Fund.

Fonden råder over tre milliarder dollars årligt, som den uddeler til projekter, der på sigt skal udrydde AIDS, tuberkulose og malaria i fattige lande.

For at sikre at midlerne ikke misbruges, har fonden sin egen efterforskningsenhed, der kan efterforske tip fra for eksempel whistle blowers om korruption. Og det er sådan et tip, der har ført til afsløringen af Vestergaard.

I lokale lommer

I tilfældet, hvor Vestergaard er involveret, har Global Fund givet det cambodjanske sundhedsministerium penge til at indkøbe myggenet for. To embedsmænd har så købt myggenettene direkte af Vestergaard, der ifølge Global Funds egen efterforskning har betalt bestikkelse for at få ordren.

Selvom det ikke er direkte brug af fondens egne midler, kan fonden ikke acceptere at sættes i forbindelse med bestikkelse.

"Jeg tror, at du, jeg og alle andre ved - det er common sense - at hvis firmaer betaler bestikkelsespenge, så sender de regningen videre. Derfor bekymrer den her sag os," siger Seth Faison fra Global Fund.

Blandt fondens donorer er USA, Storbritannien og Danmark.

I den periode korruptionen fandt sted - fra 2006 til 2011 - har den danske regering doneret ialt 980 millioner kroner til Global Fund, der har til formål at bekæmpe AIDS, tuberkulose og malaria. Det oplyser Udenrigsministeriet.

"Vores donorer - heriblandt den danske regering - har stort fokus på korruption, og vi er helt enige i det fokus. Vi må og skal stoppe misbrug af offentlige midler," siger kommunikationschefen fra Global Fund.

Uegnet på ubestemt tid?

Global Funds såkaldte sanktionspanel har nu anbefalet fonden at suspendere Vestergaard midlertidigt. Det vil sige, at firmaet ikke får nye ordre. I mellemtiden tager panelet stilling til, om Vestergaard skal straffes yderligere.

"Vores procedure minder om en politisag. Hvis det var politiet, der havde fundet beviserne, ville sagen ende i retten. Vores efterforskningsenhed har fundet beviserne, og nu skal sanktionspanelet så se på straffen," siger Seth Faison fra Global Fund.

Firmaet risikerer at blive erklæret uegnet som leverandør på ubestemt tid, fordi firmaet har brudt fondens etiske retningslinjer.

Global Fund har meldt de to cambodjanske embedsmænd til politiet, men de politianmelder hverken Vestergaard eller Sumitomo Chemical Singapore, der ifølge fonden også har gjort sig skyldig i korruption.

Udenrigsministeriet oplyser til Avisen.dk, at sagen er blevet sendt videre til Rigsrevisionen, fordi der er tale om korruption.

Korruption

 

"The investigation has identified sufficient credible and substantive evidence of corruption, procurement irregularities, and misuse and misappropriation of grant funds, in connection with Global Fund programs."

 

Kilde: Rapport fra Global Fund