Fona skal spare: Dumper ansattes løn

30. sep 2013, 16:09
Salgsassistenter og kontorpersonale i elektronikkæden Fona går mindre fede løntider i møde. Trist, lyder det fra den administrerende direktør.

Salgsassistenter og kontorpersonale i elektronikkæden Fona går mindre fede løntider i møde.

Står man ude ved kunderne og sælger fladskærme ryger der fra januar 2014 og fremefter ti procent af lønnen, og sidder man i butikskædens kontorer, så ryger der fem procent af lønnen.

Sådan er budskabet, i en ny spareplan, der netop er annonceret i elektronikkædens butikker.

"Det er trist, at Fona må gennemføre en gage-nedgang blandt alle ansatte. Men vi gør det for at sikre de mange arbejdspladser i kæden efter, at privat forbruget herhjemme har været lavt, de seneste år," siger Michael Kjær, administrende direktør i Fona.

HK Handel: Bekymret for lønnedgang

Men lønnedgang er ikke vejen frem, lyder det fra fagforening.

"Det er ikke en farbar vej, når Fona skærer i de ansattes løn. Fona konkurrerer med andre danske arbejdspladser, så løntrykningen skal meget nødigt bredes som ringe i vandet," siger Kim Jensen der er faglig chef i HK Handel.

Selvom lønnedgang hos Fonas personale ikke er HK's kop te, så kan fagforbundet ikke stille noget op mod Fonas beslutning.

HK Handel: Fona følger reglerne

"Fona har handlet efter gældende regler. Hvis butikkernes regnskaber viste et kæmpe overskud, så var der penge til at holde de ansattes løn. Men når det ikke er tilfældet, så har Fona lavet en sagligt begrundet nedskæring," siger Kim Jensen.

Den større nedgang i grundløn for de butiksansatte opvejes ved, at deres provisionsløn, der hentes direkte gennem salg af varer i butikken, forøgedes.

"Jeg håber de ansatte i butikken henter deres tabte løn hjem på provisionen. Og så håber jeg, at Fona anerkender de ansattes indsats, når krisen engang er ovre," siger Kim Jensen der er faglig chef i HK Handel.