Yahya Hassan nåede at udgive to digtsamlinger i sit liv. Nu er der i hjembyen Aarhus opstået en debat om, hvorvidt man skal opkalde en vej eller plads efter ham. Arkivfoto. Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Kendt politiker: Yahya Hassan skal ikke have opkaldt en vej efter sig

19. maj 2020, 10:46
Skal man opkalde en vej efter Yahya Hassan? Dét spørgsmål vækker forskellige følelser på rådhuset i Aarhus.

Flemming Bamse Jørgensens Plads, Ole Lund Kirkegaards Allé og John Stampes Plads.

I Aarhus er flere af vejene opkaldt efter afdøde og kendte bysbørn, men skal man i fremtiden kunne gå en tur ad Yahya Hassans Vej?

Den 29. april døde Yahya Hassan i en alder af blot 24 år, og i kølvandet på dødsfaldet er der opstået en debat om, hvorvidt man skal opkalde en vej efter den århusianske digter.

Rabih Azad-Ahmad (R), der er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, var den første til at foreslå, at den dansk-palæstinensiske digter skal have sin egen vej i Aarhus, men ikke alle er glade for dén idé.

Lars Boje Mathiesen er kulturordfører for Nye Borgerlige, og han er imod forslaget.

- Jeg synes ikke kun, at det er en dårlig idé. Det er en umådeligt dårlig idé, at vi skal til at opkalde en vej efter Yahya Hassan. Det kan godt være, at han har udgivet to digtsamlinger, hvor den ene var relevant og den anden måske ikke så meget, siger han til Radio4.

Yahya Hassan blev i efteråret 2018 dømt for 42 forskellige forhold – det drejede sig blandt andet om blufærdighedskrænkelse, stalking, trusler, vold og narkoovertrædelser. 

Og netop forfatterens kriminelle løbebane er årsag til, at man ikke bør opkalde en vej efter ham, lyder det fra folketingspolitikeren.

Lars Boje Mathiesen forklarer i programmet Radio4 Morgen, at han ser ”ingen grund til, at vi skal putte en seriekriminels navn på en vej”.

Han mener, at der vil være tale om en latterliggørelse over for ofrene, hvis man fra politisk side beslutter, at der skal opkaldes en vej efter Yahya Hassan, der solgte mere end 120.000 eksemplarer af sin debutdigtsamling.  

I 2007 blev Dan Turèlls Plads indviet i Vangede tæt på Gentofte ved København. Det var her, at forfatteren Dan Turèll, der døde i 1993, voksede op.

I 1986 blev Dan Turèll dømt for skattesvig, men det ændrer ikke Lars Boje Mathiesens synspunkt om, at Yahya Hassan ikke skal have en vej eller plads opkaldt efter sig.

- Hvad er det næste? Er det, at vi skal have en Peter Lundin Allé? Jeg ved godt, at han har lavet nogle makabre mord, men hvad nu hvis han laver to bestsellere og nogle rigtig gode romaner? Skal vi så også til at hylde ham for hans forfatterskab bagefter, lyder det spørgende fra Nye Borgerlige-politikeren til Radio4.