Medarbejderene i Mark Service i CPH Lufthavn får tilbudt sundhedstjek i arbejdstiden (billedet). Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Sundhed på arbejdspladsen: Støttepartier tager godt imod Heunickes forslag om sundhedstjek

23. jan 2020, 15:59
SF og Enhedslisten tager pænt imod sundhedsminister Magnus Heunickes (S) forslag om at rulle sundhedstjek ud på alle landets arbejdspladser. Men både Enhedslisten og Radikale Venstre kræver dog videnskabelig dokumentation for sundhedstjekkets effekt, hvis partierne skal bakke op om forslaget.

Regeringens støttepartier tager pænt imod sundhedsminister Magnus Heunickes (S) forslag om at udrulle sundhedstjek på alle landets arbejdspladser. 

Hos SF kalder sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen et sundhedstjek på landets arbejdspladser for en 'rigtig god idé'. 

- Jeg synes, at sundhedstjek generelt er et interessant tilbud, siger hun.

Sundhedsministerens forslag kommer, efter at A4 Arbejdsliv over flere artikler har beskrevet, hvordan sundhedstjek har hjulpet for eksempel specialarbejdere i Høje-Taastrup Kommune med at lægge usund levevis om og opsøge behandling for type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme. 

LÆS OGSÅ: Markant udmelding: Minister vil have sundhedstjek på alle landets arbejdspladser

Kirsten Normann Andersen mener især, at der er behov for sundhedstjek på arbejdspladser, som er præget af nedslidning og arbejdsbetingede lidelser, og hvor de ansatte har svært ved at få tid til at gå til lægen.

- På den type arbejdspladser ville sundhedstjek give god mening. Det kunne være i ældreplejen og blandt buschauffører, brandmænd, skraldemænd og andre jobfunktioner med et hårdt fysisk arbejdsmiljø, siger hun.

Sundhedsordføreren peger på, at man på mange arbejdspladser stadig er bundet af faste arbejdstider, så man ikke bare kan få fri.

- Der kunne man for eksempel sende lægen ud og tjekke blodtryk og så videre, siger SF-ordføreren, der selv er uddannet sygeplejerske.

Rullende lægetjek

Hvad et sundhedstjek på arbejdspladsen helt præcist skal bestå af, og hvem der skal være ansvarlig for at tilbyde tjekket, har Magnus Heunicke endnu ikke et konkret bud på, og samme melding lyder fra SF.

- Det kunne måske fungere som en rullende lægeklinik, der kommer rundt på arbejdspladserne på skift og giver tilbuddet til de ansatte, siger Kirsten Normann Andersen.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mændene står i kø for at få sundhedstjek

Overfor A4 Arbejdsliv har sundhedsministeren foreslået, at fagforeninger og arbejdsgivere skal gå sammen om at udbyde sundhedstjekket i et 'forpligtende samarbejde', ligesom han ser for sig, at kommunerne indtager en central rolle i udbredelsen af et sundhedstjek på landets arbejdspladser.

Men den del er SF-ordføreren ikke så begejstret for. Hun mener, at regionerne, der er ansvarlig for driften af sundhedsvæsenet, godt kan løse opgaven.

- Regionerne kunne selv organisere sådan et projekt, og så er der jo ikke grund til at sætte kommunerne til det, siger hun.

Det ville det jo være godt, hvis et sundhedstjek på jobbet betyder, at man kan få diagnosticeret diabetes tidligere. At vi får ændret en kultur hos borgere, som i ikke særlig høj grad benytter sundhedsvæsenet i dag
Peder Hvelplund, sundhedsordfører, Enhedslisten

Hos Enhedslisten kalder man sundhedsministerens forslag 'rigtig interessant'.

- Vi er enige i den overordnede målsætning, og opgaven med at mindske ulighed i sundhed er en vigtig problemstilling. Den skal vi have løst, for vi ser, at mange mænd i dag ikke går til lægen, selvom de burde, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

- Det ville være godt, hvis et sundhedstjek på jobbet betyder, at man kan få diagnosticeret diabetes tidligere. Og at vi får ændret en kultur hos de borgere, som ikke i særlig høj grad benytter sundhedsvæsenet i dag, siger han.

LÆS OGSÅ: Kommuner: Sundhedstilbud virker og de ansatte er glade for dem

Peder Hvelplund kan især lide tanken om, at sundhedstjekket forankres lokalt på de enkelte arbejdspladser. Men han understreger, at der findes mange værktøjer, som kan tages i brug for at bekæmpe ulighed i sundhed, og at ministerens forslag i den forbindelse har flere knaster, der skal slibes til, før Enhedslisten vil lægge stemmer til forslaget.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt det lige præcis er den her model, der skal rulles ud. Hvis man laver forpligtende aftaler mellem arbejdsgiver og fagforbund på arbejdspladsen, betyder det så, at arbejdsgiveren kan sige: 'Vi tilbyder helbredstjek, og det skal du deltage i, og hvis du ikke deltager, kan det blive grundlag for en fyring'. Eller hvis man deltager i sundhedstjekket men ikke følger anbefalingerne, kan det så skabe grundlag for en fyring, siger han.

Sundere mad i kantinen lyder jo for eksempel som en god idé, men bare fordi noget lyder som en god idé, betyder det jo ikke, at det er en god idé, og foreløbigt har vi ikke evidens, der viser, at det her er den bedste måde at bruge offentlige kroner på til at forbedre sundheden
Stinus Lindgreen, sundhedsordfører,  Radikale Venstre

Peder Hvelplund mener heller ikke, at sundhedstjekket uden videre kan rulles ud, før det er blevet undersøgt mere systematisk.

- Vi skal sikre os, at der er effekt af den slags sundhedstjek, og det findes der ikke evidens for i dag. Så vi kunne kigge på, om man kunne lave et pilotprojekt, der undersøgte effekten, siger han.

Hul i forskningen

Samme melding lyder fra Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, som mener, der er gode tanker i projektet fra Høje-Taastrup Kommune.

- Sundere mad i kantinen lyder jo for eksempel som en god idé, men bare fordi noget lyder som en god idé, betyder det jo ikke, at det er en god idé. Foreløbig har vi ikke evidens, der viser, at det her er den bedste måde at bruge offentlige kroner på til at forbedre sundheden, siger han.

- Hvis der er et hul i forskningen på det her område, og man kan udfylde det med et godt forskningsstudie, vil vi naturligvis gerne støtte det, siger Stinus Lindgreen.

A4 Arbejdsliv har også bedt KL om at forholde sig til sundhedsministerens forslag. I et skriftligt svar skriver Jette Skive (DF), der er formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg:

- Hvis ministeren vil se på sundhedstjek på arbejdspladsen som en vej og eventuelt med særligt fokus på mænds sundhed, tager vi gerne snakken med ham om, hvad der skal til.