Folkeskoleelev: Esmøgerne smager af banan

12. okt 2013, 12:00
Det er meget forskelligt, hvad eleverne på Herlufmagle skole ved om ecigaretterne. Vi har lyttet med, når eleverne lufter holdninger til dampsmøgerne.

"Det kradsede ikke så meget i halsen, som almindelige smøger, og det smagte egentlig meget godt. Det var sådan en smag af banan. Men jeg synes ikke, det var noget for mig."

Sådan beskriver 15-årige Rasmus Sjøholm, hvordan det føles at ryge e-cigaretter.

Mange folkeskoler ser sig i øjeblikket nødsaget til at stramme rygepolitikken, fordi elever omgår det generelle rygeforbud ved at ryge e-cigaretter i skoletiden.

Avisen.dk har besøgt ottende og niende klasse på Herlufmagle skole, der for nyligt har valgt at sidestille e-cigaretter med almindelige smøger.

"Hvad er en e-cigaret?"

Spørgsmålet når kun at hænge i luften i få sekunder, før samtlige elever har rakt hånden i vejret. På Herlufmagle skole kender eleverne godt de dampende rør med smag af jordbær eller mentol.

De konfuse e-cigaretter

Men selvom de fleste genkender de aflange metalsmøger med væske for enden, er det meget forskelligt, hvad eleverne ved om e-cigaretterne.

"Det skulle hjælpe til at stoppe med at ryge."

"Man kan vidst også få nogle med damp."

"Jeg har hørt, det er farligere end almindelige cigaretter."

Forvirringen er eleverne dog ikke ene om. For hverken Kræftens Bekæmpelse eller Sundhedsstyrelsen ved entydigt om e-smøgerne er farlige eller ej, og derfor svirrer rygterne løs om damp-cigaretterne.

Det er ikke sejt

De fleste elever er dog enige om, ikke selv at ville røre e-cigaretterne.

"Jeg synes det er lidt frastødende, at man er afhængig af noget. Og jeg vil ikke have en kæreste, der ryger. Heller ikke e-cigaretter," siger 14-årige Ida Schneller.

Og det er veninden Nicoline Jakobsen på 14 enig i:
"Jeg synes ikke, det er sejt. Heller ikke hvis man kan få det med alt mulig forskellig smag. Jeg tror, man bliver ligeså afhængig af det, som man bliver af nikotintyggegummi," siger hun.