Tæt på verden: Folkeopstanden i Syrien tager til i styrke

25. jul 2011
Næsten 1.500 dræbt i gaderne ved protester eller begravelser. De store byer i Syrien har nu demonstrationer af hundredtusinder hver fredag.

Der er nærmest ingen byer i Syrien, hvor der ikke hver fredag er massive folkelige demonstrationer imod det siddende styre. Rundt omkring er der også demonstrationer til fordel for præsident Assad.

Drabene på demonstranter fortsætter, både ved begravelsesprocessioner og efter fredagsbønnen. Tusinder arresteres, forhøres brutalt eller forsvinder.

Antallet af registrerede dræbte demonstranter siden protesterne startede i marts er 1.430 i henhold til the Syrian Observatory. Mellem 12 og 15.000 er arresteret. Myndighederne siger, at 365 sikkerhedsfolk er døde.

Del og hersk

I internationale medier og fra græsrodsjournalister berettes om gentagne forsøg fra styret på at skabe splid mellem de forskellige religiøse og etniske grupper i Syrien.

I byen Homs foregår grusomme drab af dødspatruljer. De døde er fra alle de tre førende religiøse grupperinger alawitter, sunnier og kristne.

Megen fokus er på byen Homs, hvor modstanden imod Assad er indædt. Her er militæret og sikkerhedspolitiet særligt aktive. Mange arresteres, vand og el afskæres, og snigskytter dræber folk i gaderne.

I den sidste uge blev omkring 50 dræbt i Homs gader, rapporterer Al Jazeera.

[pagebreak]Fyringer

Præsident Bashar al-Assad har fyret flere guvernører, fordi de ikke har formået at holde folkemængderne i ro.

Den seneste guvernør blev fyret søndag efter massive demonstrationer i den fattige og tørkeramte olieprovins Deir az-Zor. En halv million mennesker demonstrerede fredag imod regeringen. En efterretningsofficer overtog jobbet.

Demonstrationer foregår med massiv deltagelse i snart sagt alle byer og flere dele af hovedstaden Damaskus.

Aleppo og Hama

I Syriens næststørste by, Aleppo, opstod der for første gang fredag større demonstrationer. Nedenfor en video fra en moske, hvor sikkerhedsfolk tæver demonstranter.I byen Hama så demonstrationen sådan her ud fredag
[pagebreak]Nye partier

Uden den store opmærksomhed vedtog den syriske regering søndag en ny lov, der skulle tillade nye politiske partier. I mange år har Baath-partiet have eneret på den slags.

I henhold til en officiel meddelelse blev loven vedtaget af kabinettet. Meningen er at vise, at Bashar al-Assad mener sine løfter om reformer alvorligt.

Loven bestemmer, hvordan partier skal registreres, drives og finansieres. De politiske grupperinger skal acceptere grundloven, demokrati og fædrelandets enhed. Intet parti kan have udgangspunkt i religiøse, etniske, regionale eller professionelle grupperinger.

Et politisk parti må heller ikke fremme diskrimination eller opfordre til vold. I 48 har det regerende Baath-parti, ledet af Assad-familien, bygget på ”enhed, frihed og socialisme”.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.