Tæt på verden: Folk stemte atter efter etniske forskelle

6. mar 2013, 15:00
Valget i Kenya ligner stemmemæssigt sin blodige forgænger i 2007. Uenighed om optælling.

Der er opstået problemer i optællingen af stemmer efter Kenyas valg. De foreløbige resultater, der skulle bygge på lidt over halvdelen af stemmerne, antyder en sejr for vicepremierminister Uhuru Kenyatta.

Folk stemte som i 2007 efter deres etniske tilhørsforhold.

Systemet til elektronisk optælling kan ikke følge med eller er brudt sammen, hvorfor tilforordnede rejser til hovedstaden Nairobi for fysisk at aflevere stemmeurnerne. Et resultat kan komme senere onsdag.

Selv om der var adskillige kandidater synes de to førende, Kenyatta og premierminister Raila Odinga at have taget den absolutte broderpart. Muligheden for, at Kenyatta har fået over 50 procent er til stede, og i det tilfælde bliver der ingen anden runde.

Udover haldelen af de afgivne stemmer skal den vindende præsidentkandidat også opnåe mindst 25 procent af stemmerne i halvdelen af landets 47 regioner.

Gyldighed

Lidt kontrovers er der omkring optællingen, idet der anslås at være usædvanlig mange ugyldige stemmesedler, der formentlig skal tælles med i helheden. Der er tale om 336.440 ugyldige og 5,27 millioner gyldige stemmer, skriver Bloomberg Busines Week.

Odingas gruppe ønsker dem talt med, hvilket kunne medføre en anden runde. Kenyattas folk er imod at tælle dem med.

Valget handler ikke bare om præsidentposten. Der skal vælges 290 parlamentsmedlemmer, 47 senatorer og delegerede til lokale råd.

Uro

Alle internationale medier fokuserer i deres reportager på, at Uhuru Kenyatta er sigtet ved den internationale domstol i Haag for forbrydelser i forbindelse med valget i 2007, hvor over 1.000 mennesker blev dræbt i hundredetusindvis fordrevet fra deres hjem.

Årsagen dengang skulle være, at Raila Odingas folk påstod, at valget var “stjålet” af daværende præsident Mwai Kibaki. Kenyatta er sigtet for at have finansieret dødspatruljer, der slog ned på medlemmer af stammer, der støttede Odinga. Den blodige uro medførte både en økonomisk krise og mistet international respekt for Østafrikas største økonomi.

EU har ladet vide, at man som følge af sigtelserne i Haag vil søge begrænset kontakt med Uhuru Kenyatta, hvis han vælges. I Kenyas valgkamp har emnet været fejet noget til side og anses nogle steder som vestlige landes forsøg på at undertrykke en gammel koloni.

Etniske skel

Uroen i 2007, der varede mere end en måned, opstod mellem de førende kandidaters etniske grupper. Ved valget her i marts falder stemmerne atter skarpt mellem de etniske skel.

Kenyatta er leder af kikuyu-folket, der er den største og rigeste samfundsgruppe. Odinga er leder af den næststørste gruppe, luoerne. Begge har allierede fra mindre stammesamfund.

Uhuru Kenyatta får støtte fra kalenjin og har sin vicepræsidentkandidat derfra samt meru og embu grupperne. Raila Odinga hentede sin vicepræsidentkandidat fra kamba, men sidstnævnte alliance tæller betydeligt færre end kikuju-alliancen.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.