Tæt på verden: Folk køber rådne job i Asiens fabrikker

12. nov 2013, 13:46
Firmaer som Apple har ikke styr på rekruttering af arbejdere hos underleverandørerne. Ofte køber folk et job og bliver gældsslaver.

I Asiens elektronikfabrikker arbejder tusinder, der i desperation for at få arbejde må pantsætte hus, hjem, jord og deres fremtid for at købe sig til et job. De ender måske som gældsslaver.

Modsat arbejder industrierne i de rige lande imod at skubbe produktiviteten gennem loftet og omsætte profitten til robotter, der kan erstatte menneskelig arbejdskraft. Mennesker ender som overflødige.

Køber sig til job

Når Apple Inc skal levere 3,7 millioner iPhone 5 til et umætteligt marked, hvor folk to måneder efter produktets lancering stadig står i kø på Manhattan i håb om at få fingre den lækre sag, har det en pris ved samlebåndene i en stribe asiatiske lande.

Der findes dokumenterede eksempler på jobmæglere, der bruger agenter til at hente tusinder af fattige i Nepals bjerglandsbyer for at sende dem som gæstearbejder-kvæg til fabrikker i Malaysia.

Som gæstearbejdere i fjerne lande kan det gå grueligt galt for arbejderne, der intet aner i vilkår og forhold, og hvis arbejdssituation er bygget på gæld. De køber et job. prisen kan være op til et helt års løn.

Firmaer som Apple har strenge regler imod salg af job, men det respekteres ikke eller kan ikke kontrolleres. Ude i landsbyerne sælger agenter job, drømme og skaber gældslaveri. Folk bliver fæste-arbejdere.

Afskaffer job

I den modsatte ende af skalaen i de rige lande gælder det om at ansætte så få mennesker som overhovedet muligt. De rige landes økonomiske sammenslutning, OECD, mener at varme hænder bliver tilsidesat til fordel for robotters klør.

Trenden i verdens er imod ulighed. Mere af mere af verdens velstand bliver koncentreret udenfor arbejdernes konti.Arbejdsløsheden er stigende. I de rige lande er antallet af arbejdsløse vokset tre-folk til 48 millioner siden 2007.

Problemet er, påpeger OECD, at overskud ikke omsættes til bedre lønninger  men til indkøb af robotter. Ny teknologi er den nye løntrykker. Det er ikke de fattige bjergbønder, der sælger deres fremtid for et job.

Arbejdskraft kan flyttes omkring som varer i form af gæstearbejdere. Firmaer etablerer sig, hvor de kan skabe størst overskud.

Det varsler ilde for de mange mennesker i udviklingslandene, som drømmer om en bedre tilværelse, og som tror på, at bare de arbejder hårdt nok, så vil de med tiden gøre sig fortjent til en bedre løn.

Ifølge FN skal der findes jobs til 470 millioner mennesker i u-landene frem til 2030.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.