USA 2012: Folk i USA fyrer deres banker

12. nov 2011
I alt anslås 4,5 milliarder dollars at være flygtet til nonprofit kreditkasser.

Små non-profit kreditkasser er blevet voldsomt populære blandt amerikanere, der er godt trætte af storbankernes gebyrer, ulovligheder og chefernes grådighed.

Over 650.000 borgere har rykket deres finansielle teltpæl op og flyttet deres penge til små non-profit kreditkasser.

Det anslås 4,5 milliarder dollars at være flygtet til kreditkasser, der typisk er små og giver god service ved siden af debitkort og checkkonti. Rundt omkring i store virksomheder og nabolag har der været køer af folk, der vil flytte de opsparede penge.

Occupy Wall Street bevægelsen fortsætter og vokser. Netop bankerne er udset som en af de onde. Bevægelsen ventes at få stigende indflydelse på den politiske temperatur i USA. Republikanerne fordømmer dem - demokrater er lunkne og fagbevægelsen går aktivt ind for den.

Storbankerne foregiver at være lykkelige for at slippe af med alle de småkunder, der alligevel kun koster dem penge, siger de. Amerikanere bruger stadig checkkonti, der er dyre at administrere. Alligevel synes storbankerne at forsøge at holde på småfolkene.

Luk konto dag 5. november

Initiativtager til en store luk-din-konto dag den 5. november var Kirsten Christian, en galleriejer i Los Angeles, som fik en regning på 11 kroner for et opkald til Bank of America, da dens hjemmeside ikke fungerede.

En anden årsager var, at Bank of America besluttede sig for at opkræve 27,5 kroner om måneden for i gebyr for at have et debitkort (svarende til Dankort) for folk med mindre end 100.000 på kontoen.

Raseriet blandt kunderne fik banken til fluks at annullere gebyret, men skaden var sket. Endnu flere kunder fik nok. De andre storbanker skyndte sig også at droppe tanken.

Trend væk fra de store

Allerede i oktober, kort efter Occupy Wall Street protestbevægelsen imod grådige banker var gået i gang, konstaterede mange små kreditkasser en uventet tilgang af nye kunder. I oktober flyttede 34.000 deres sparepenge.

På selve aktionsdagen den 5. november kunne sammenslutningen af kreditkasser meddele, at de havde fået 40.000 nye kunder. I staten Washington skiftede 1.430 til de små finanshuse med 2,9 millioner dollars. På nationalt plan skiftede 80 millioner dollars hjem.

Kreditkasserne anses for mere sikre, fordi de ikke kan låne nær så mange penge ud som bankerne. En kasse kan kun udlåne 12,5 procent af sine aktiver. Og så er de non-profit, og ledelsen får hverken millioner eller milliarder i bonusser.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.