Ledige går ansøgningsamok: Folk føler sig presset

29. jun 2018, 06:00
Dobbelt så mange ledige sender uopfordrede ansøgninger som for 20 år siden. Det er en effektiv metode til at finde job, men også et udtryk for at arbejdsløse bliver presset langt mere end tidligere, siger forsker.

For 20 år sendte hver tredje arbejdsløse dansker en uopfordret ansøgning afsted i jagten på et job. I dag gælder det næsten tre ud af fire.

Det er omtrent dobbelt så mange som i Sverige og Norge og blandt den absolutte top i EU, viser nye tal fra Eurostat, EU’s statistikbureau. Det skriver Ugebrevet A4.

- Forklaringen er i høj grad, at de ledige i den periode er blevet pålagt at søge et vist antal job hver uge, siger Verner Sand Kirk, der er direktør for Danske A-kasser. 

- Mere positivt handler det også om, at jobcentre og a-kasser er begyndt at vejlede og opfordre mere til at tage forskellige muligheder i brug, når man skal søge job, siger han.

De ansatte i landets jobcentre er da også blevet opfordret til at give denne besked, når de holder samtaler med arbejdsløse borgere:

"Du skriver én uopfordret ansøgning som det første. Gerne allerede i dag, når du kommer hjem."

Rådet fremgår af 'Håndbog i jobrettede samtaler – inspiration til jobkonsulenter i jobcentre og a-kasser', som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgav i 2015.

Den stigende kontrol og konstante påmindelse om økonomiske sanktioner ... er med til, at folk føler sig presset.
Sabina Pultz, ph.d. og psykolog

Det er et eksempel på, at arbejdsløse i dag er under større pres end tidligere, siger ph.d. og psykolog Sabina Pultz.

- Den stigende kontrol og konstante påmindelse om økonomiske sanktioner, hvis man ikke lever op til rådigheds- og aktivitetskravet, er med til, at folk føler sig presset, siger Sabina Pultz, der ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet har forsket i arbejdsløses opfattelse af dagpengesystemet.

- At skrive uopfordrede ansøgninger er en strategi, der giver den enkelte mulighed for selv at undersøge arbejdsmarkedet og finde ud af, hvor vedkommende gerne vil hen, i stedet for at lade sig diktere af, hvad der popper op på Jobnet, LinkedIn og så videre, siger hun.

Chefer: Det er ok at presse ledige

I Dansk Arbejdsgiverforening ser man positivt på, at der er kommet flere krav til dagpengemodtagernes jobsøgning.

- Det er både ret og rimeligt, hvis der er pres på de arbejdsløse for at finde job, siger Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Hvis en af effekterne af de krav er, at flere søger uopfordret og gennem deres netværk, så er det en god ting for alle parter, mener han.

- Det er med til at forbedre processen med at matche virksomheder og jobsøgere. Desto hurtigere og mere fleksibelt det foregår, jo bedre er det for alle parter.

Her er danskernes mest brugte måde at søge job på

1. Jobopslag (83,3 procent)

2. Uopfordrede ansøgninger (72,6)

3. Spurgt venner, familie eller fagforening (67,4)

4. Via jobcenter (47,6)

5. Privat arbejdsformidling (6,3 procent)

Kilde: Eurostat 2018