- Spekulationerne i vores motiver for vinterbollen er ikke korrekte. Det virker til, at nogle bevidst leder efter et motiv, der passer ind i en fortælling, som vi reelt ikke er en del af, siger pressechef for Salling til A4nu. Foto: Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix/Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix /Henning Bagger/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Føtex i shitstorm efter salg af 'vinterboller': Julen er ikke aflyst

15. nov 2019
På Facebook anklages Føtex for et knæfald for muslimer, fordi man sælger en bolle med navnet 'vinterbolle'. Det har fået flere kunder til at erklære, at de nu dropper at handle i supermarkedkæden. Pressechefen i Salling Group, der ejer Føtex, slår dog fast, at julen ikke er aflyst, og at man stadig sælger juleboller.

I sidste weekend havnede Føtex i en regulær shitstorm, da en historie om, at Føtex har ændret navnet på deres 'julebolle' til 'vinterbolle'.

Det fik blandt andet det indvandrerkritiske medie 24NYT til i en artikel at anklage supermarkedskæde for et knæfald for muslimer. Historien er blevet delt flittigt på Facebook, og her står der blandt andet:

- ‘Jul’ er blevet et fyord hos de politisk korrekte erhvervsdrivende, der frygter muslimernes vrede. Fremover hedder det ikke ‘julebolle’, men ‘vinterbolle’ hos multikulturelle Føtex, skriver 24NYT. 

I kommentarsporet til artiklen reagerer flere læsere kraftigt på 'nyheden'.

- Føj for satan der vil jeg ikke handle mere, boykot boy kot, skriver læseren Jan Justesen, der suppleres af en læser ved navn Michael Hansen.

- Fra dags dato handler jeg og min familie aldrig i Føtex mere.

Læseren Gitte Skovgaard Nielsen mener ligefrem, at Føtex blander religion ind i navngivningen af detailkædens boller.

- Nu stopper i fandme. Det er JULEBOLLER og det bliver de ved med at hedde. Hvorfor f...... Skal i nu blande religion ind i hvad boller skal hedde, skriver hun.

Føtex: Også skældud for tidlig julestart

Men at Føtex skulle have sløjfet salget af juleboller er lodret forkert, fortæller Kasper Reggelsen, pressechef for Salling Group, der er landets største detailkoncern og blandt andet står bag Bilka, Føtex og Netto.

På Twitter undrer han sig over, hvordan den slags fejlagtige påstande kan sprede sig:

Over for A4 Nu uddyber Kasper Reggelsen:

- Bare lige for at få det på det rene, så sælger vi selvfølgelig juleboller i Føtex. Vi har bare udvidet vores sortiment, så nu har vi også en bolle, der hedder vinterbolle. Det er en lidt anderledes bløddejsbolle med andre krydderier, og den har fået sit navn, fordi vi synes, det var fjollet at kalde den julebolle nummer to, siger Kasper Reggelsen. 

LÆS OGSÅ: Leder af nynazistisk gruppe anholdt i grov sag

- Det er en spøjs teori, at vi ikke skulle fejre jul i Føtex, fordi vi har fået en vinterbolle. Jeg undrer mig en del over, at den teori kan fange an. Hvis man besøger en Føtex, bugner vores hylder allerede af juleknas og julehygge, vi kører julereklamer på tv, og vores slogan lige nu er faktisk også 'Vi giver dig julen med hjem', siger han.

'Det er fake news'

Kasper Reggelsens mener, at der er tale om falske nyheder.

- Jeg er egentlig ikke særlig glad for udtrykket ’fake news’, fordi det normalt bliver brugt forkert. Men her har vi jo tale om en faktuel forkert påstand, som vi nu forsøger at gendrive, siger han.

En enkelt læser i kommentarsporet på 24NYT maner dog til besindighed:

- En historie uden hold i sandheden! Det hele startede med, at en tog et billede i Føtex i Århus, hvor der stod 1 vinterbolle 10 kr,- 4 for 40 kr. Joken var at der ikke var meget tilbud der. Så får et par islamfobiske herrer fat i ideen, og ligger det på FB som noget de selv har set i Kbh. og Aalborg, og starter shitstormen, skriver en læser ved navn Per Hansen.

Om ophavspersonernes motiv for at sprede det falske rygte, siger pressechefen:

- Det virker som om, at nogen bevidst leder efter et motiv, der passer ind i en fortælling, som vi reelt ikke er en del af. Det ærgrer mig. Men som vi også siger til de kunder, der henvender sig, så skal man ikke tro på alt, hvad man læser på Facebook, siger han.

Reklamerer for julen alle vegne

Historien har desuden den krølle, at Kasper Reggelsen i sidste uge også stod med en række kunder, der mente det modsatte, nemlig at Føtex havde tyvstartet på julesæsonen.

- Det er særlig paradoksalt, fordi vi lige nu både forholder os til at vi skulle have aflyst julen, men samtidig også får henvendelser om, at vi har startet julehyggen alt for tidligt, siger han.

LÆS OGSÅ: Kommuner forskelsbehandler barnløse: Gråzone om fertilitetsbehandlinger

Pressechefen understreger, at Føtex ikke har startet oppyntningen tidligere, end man plejer. Ligesom tidligere år gik supermarkedskæden i gang kort efter efterårsferien, når folk begynder at planlægge julefrokoster.