Førtidspensionist: Lad nu være med at sidestille førtidspensionister med kriminelle når det gælder de såkaldte ghettoområder

Jesper_Park_van_der_Schaft_1650px
6. dec. 2020 08.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DEN 3. DECEMBER var det FN’s internationale handicapdag, og i mange danske kommuner uddeles der handicappriser netop på denne dato. Men resten af året glemmer politikerne mere eller mindre de handicappedes ve og vel. Og det er selvom Danmark har tiltrådt og ratificeret FN’s Handicapkonvention.

Mennesker med handicap på førtidspension må ikke selv vælge, hvor de må bo! Det har vi et tydeligt eksempel på fra avisen JydskeVestkysten, hvor der den 1. december bl.a. står:

"Boligområde uden megen kriminalitet i Sønderborg avancerede til hård ghetto og delvis nedrivning, fordi der bor mange førtidspensionister … i Nørager/Søstjernevej i Sønderborg er 41,8 procent, på offentlig forsørgelse og her er grænsen 40 procent. Cirka 200 ud af de 370 på overførselsindkomst er dog førtidspensionister."

LÆS OGSÅ: Flere i arbejde sender boligområder ud af ghettoliste

Blandt andet på grund af, at der bor for mange førtidspensionister i Nørager/Søstjernevej i Sønderborg, så er området kommet på ghettolisten og endda kommet på 'Den hårde ghettoliste'. Derfor skal området forvandles. Det betyder blandt andet, at der skal rives bygninger ned, og førtidspensionister med handicap skal indstille sig på at flytte.

MEN HOV, HVAD STÅR DER under FN’s Handicapkonvention i artikel 19a)? Personer med handicap har mulighed for at vælge deres bopæl, samt hvor og med hvem de vil bo, på lige fod med andre og ikke er forpligtet til at leve i en bestemt boform.
Det er lidt som om, at flertallet af politikerne på Christiansborg ikke har taget højde for FN’s Handicapkonvention i forhold til, hvor mennesker med handicap på førtidspension, må bo henne, da de indførte de såkaldte ghettolister.

Når de nu har arbejdet og tjent deres egne penge, men er så uheldige at ende på førtidspension efter en arbejdsulykke, hvorfor må de ikke bo, hvor de vil?
Jesper Park van der Schaft, førtidspensionist

Vi ved jo, at det er svært at få tilkendt førtidspension, men det er ligesom om, at mennesker med handicap på førtidspension bliver sidestillet med kriminelle, når det gælder de såkaldte ghettolister. Vi har jo historier om, at førtidspensionister, før de fik deres førtidspension, har tjent Danmark; for eksempel som soldat, men de er kommet skadet hjem med PTSD og kan ikke arbejde mere. Når de nu har været udsendt fra Danmark og kommet skadede hjem, hvorfor må de ikke bo, hvor de vil?

LÆS OGSÅ: Michael blev ødelagt af krig: ”Jeg kan stadig høre skrigene”

Vi har andre historier om, at mennesker har tjent deres daglige brød i mange år, men fordi de er kommet ud for en arbejdsulykke, så er de blevet nødt til at indstille deres arbejde og få tilkendt førtidspension. Når de nu har arbejdet og tjent deres egne penge, men er så uheldige at ende på førtidspension efter en arbejdsulykke, hvorfor må de ikke bo, hvor de vil?

Kære flertal af folketingsmedlemmer lad nu være med at sidestille førtidspensionister med kriminelle – når det gælder de såkaldte ghettoområder – og overhold nu også FN’s Handicapkonvention, som Danmark har tiltrådt og ratificeret siden år 2009.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].