Første billede af fremmed planet

14. nov 2008
Det er for første gang nogensinde lykkedes at tage et fotografi af en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen.

Billedet er historisk, for selvom det tidligere er lykkedes at finde tegn på planeter omkring fremmede stjerner, så er det aldrig lykkedes nogen at få et glimt af dem - før nu.

Billedet er taget af rumteleskopet Hubble, der er i kredsløb om jorden. Billedet viser planeten Fomalhaut b, der kredser om stjernen Fomalhaut.

"Dette er fantastisk. Det er næsten science fiction, og jeg troede faktisk ikke på, at det ville lykkedes for os," siger Eugene Chiang fra Berkeley universitetet, der står bag analysen af billederne.

Stjernen Fomalhaut ligger 25 lysår fra Jorden - det svarer til 23 billioner kilometer. Det er en meget lysstærk stjerne, der er en af Solens nærmeste naboer. Planeten er kendt for sin markante ring, der også har givet stjernen dens navn - Fomalhaut betyder angiveligt Hvalens Mund på arabisk.

Det er dog ikke nogen lille planet, som astronomerne har fundet. Den er nemlig tre gange større end vores eget største solsystems planet, Jupiter.

-Newspaq

faktaboks