Tæt på verden: Første aftale om fred på arbejdsmarkedet

31. aug 2011, 12:55
For første gang taler parterne på Nepals arbejdsmarked pænt sammen i stedet for strejker og lockouts. Danske LOFTF centrale i ny aftale.

Fagforeninger og industriens centrale organisation i Nepal vil fremover mødes en gang om måneden i et nyt forum, hvor de vil forsøge at afmontere arbejdskonflikter, før de fører til ubehageligheder.

For ganske nylig lukkede Nepals største tekstilvirksomhed og skatteyder helt på grund af strejker fra tre fagforeninger.

Murbrækkeren i de forventede mere fredelige forhold på arbejdsmarkedet er en aftale om bedre arbejdsmiljø, der blev underskrevet i går i Katmandu. På mange fabrikker er forholdene ubeskriveligt dårlige, og de fører til mange ulykker og konflikter.

Trætte af strejker

”Vi er trætte af strejker, og det er fagforeningerne også,” udtaler en arbejdsgiver.

Fredsaftalen om arbejdsmiljø kommer på et tidspunkt, hvor alle sektorer i Nepal er urolige på grund af den strandede proces om udarbejdelsen af en ny grundlov, der forventes at omfatte kritiske emner som social sikkerhed.

Søndag blev en ny maoistisk premierminister valgt af parlamentet, og hans parti styrer den mest radikale af Nepals fagforeninger. Selv om maoisterne er udenfor aftalen, har de erklæret støtte til den.

Vi er fjender

”Forholdene på arbejdsmarkedet i Nepal er ikke gode. Faktisk ser vi hinanden som fjender, og der har været mange konflikter.  Denne fælles aftale er en milepæl på Nepals arbejdsmarked og åbner en helt ny avenue for fred,” udtaler Pashtu Pati Morariko, vicepræsident for Nepals handelskammer.

”Vi forstår hinanden problemer, og vi har besluttet at arbejde sammen for at løse dem. Vi er lede og kede af konflikter på arbejdspladserne,” siger han. ”Helt reelt er det første gang, at vi blevet enige om et noget som helst.”

Arbejdsgiverrepræsentanten lægger ikke fingre imellem i sin ros af danske Tina Kristensen og hendes forgænger fra den fagbevægelsens NGO, Ulandssekretariatet, for at være nøglepersoner i arbejdet hen imod den nye samarbejdsaftale med to store fagforeninger.

Tina Kristensen talte ved ceremonien og pointerede det usædvanlige i, at det netop er arbejdsmarkedets parter, der skaber stabilitet i et udviklingsland i alvorlig krise.

Projektet, der har været med til at skabe grundlaget for aftalen, foregår mellem fagforeningerne ITUC-NAC og GEFONT og Ulandssekretariatet.

Arbejdsmiljøet

I aftalen, der er nedfældet og underskrevet af fagforeningernes generalsekretærer, handler om alt fra bedre arbejdsmiljø, rapportering af skader, og udvikling af gode løsninger på problemerne. Et element er uddannelse af arbejdere i at beskytte sig selv.

Samarbejdet vil kræve et statsligt korps af inspektører, professionel rådgivning og samarbejde om væsentlige ting i mange industrier.  Der vil ske en evaluering af situationen og forebyggende strategier skal udvikles.

Arbejdsmiljø er en ny tankegang i Nepal, hvorfor systemet med inspektører som foreslået kommer til at ligne det danske en del. Parterne vil sammen lobbye politikerne for bedre lovgivning.

Denne første aftale, håber repræsentanterne for fagforeningerne, vil danne grundlag for samarbejde om andre af Nepals store politiske og sociale behov som pensionsordninger, understøttelse, mindsteløn og meget mere.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for avisen.dk. Danida bidrager til projektet.