Før var jeg en rod. Nu er der brug for mig

12. maj 2012
En arbejdsplads giver succesoplevelser og rammer. Derfor kan den noget andre tilbud ikke kan, mener cykelhandler Jes Larsen.

Nu har 19-årige Sveinn Gudbergsson olie på hænderne og et smil på læberne. Sådan var det ikke for ham tidligere. Skolen var nemlig ingen succes.

"Jeg lavede ballade og røg hurtigt i specialklasse. Jeg kunne ikke sidde stille," siger han.

Løsningen blev et tilbud om at arbejde hos den lokale cykelhandler Fri BikeShop.

Brug for hænderne

For her var det ikke evnen til at sidde stille, der var det vigtige.

"Pludselig kunne jeg lave noget med mine hænder, som der var brug for. Det hjalp at komme træt hjem fra arbejde," siger Sveinn Gudbergsson.

På værkstedet i Munkebo står firehjulede knallerter linet op i et lokale sammen med en bil, mens de cykler, der lige nu er ved at blive repareret hænger ned fra loftet.

Faldet godt til

Her midt på dagen er der mere gang i reparationerne ude på værkstedet end i butikken. De kunder, der kommer forbi, finder selv ud på værkstedet og virker ligeså optagede af at snakke lidt som at få lavet cykler og knallerter.

Sveinn Gudbergsson faldt godt til her. I dag er han udlært cykelsmed og har fået fast job hos Fri BikeShop.

Ejeren, Jes Larsen har i mellemtiden har taget nye unge, der har brug for en hånd, ind.

En arbejdsplads kan noget

Han mener, at det at prøve at komme ind på en arbejdsplads, er et særligt godt tilbud til dem, der har svært ved at passe ind i skolen.

"Dem, der ellers er dårlige i skolen oplever pludselig, at de kan hjælpe nogen. Det giver noget selvtillid," siger han.

Samtidig giver arbejdspladsen nogle rammer for at være sammen.

En del af fællesskabet

"De bliver en del af et fællesskab, hvor vi arbejder sammen og spiser sammen," siger han.

Det betyder noget, at det de laver.

"Når de går og skruer i i en cykel, så hjælper det jo ikke noget at styret falder af. Det betyder noget. De udretter noget," siger Jes Larsen.

Lidt en ballademager

Jes Larsen forstår måske også de unge bedre end så mange andre. På nogle måder minder de om ham selv.

”Jeg var lidt en ballademager i skolen og røg i det der dengang hed en hjælpeklasse,” siger han.

Selv gik han ud af skolen og fik arbejde blandt andet hos B&W og Lindøværftet, inden han for 15 år siden fik mulighed for at købe cykelhandlen.

Blevet sværere

Interessen for at skrue på ting med hjul startede tidligt opg snart hjalp han venner og bekendte med cykler og knallerter.

"Jeg plejer at siger, at jeg er udlært på min egen måde," siger Jes Larsen.

Men det er blevet sværere i dag at gå ud og arbejde i dag.

God med hænderne

”Det har jeg også selv mærket. Tidligere var det nok at være god med hænderne. Det er også tydeligt i branchen. Der er mange af os, der er gode til værksted og til at skrue på ting, men sprog og computere bliver vigtigere og vigtigere,” siger han.

De elcykler han forhandler kommer fra Holland, hvor de helst vil tale tysk, når der er noget.

”Da jeg gik i skole tænkte jeg; hvad skal jeg bruge det til om ret mange ting? Det fortryder jeg lidt nu,” siger Jes Larsen.

Lindø kan mærkes

Problemerne med arbejdsløshed er store i Kerteminde Kommune. Særligt lukningen af Lindø-værftet trak tænder ud. Det kan også mærkes hos Jes Larsen.

”Tidligere var vi derude og hente og aflevere cykler 10-15 hver torsdag. Det kan godt mærkes på omsætningen, at det ikke er sådan længere,” siger han.

Det er ikke kun direkte Lindø-lukningen rammer. Dem, der tidligere arbejdede derude har også fået færre penge mellem hænderne.

”Det bider jo sig selv i halen. I takt med flere arbejdsløse, så bliver der mindre at lave,” siger Jes Larsen.

Antal ansatte svinger

Det svinger lidt hvor mange ansatte han har. For han hjælper tit kommunen med for eksempel arbejdsprøvninger. Samtidig har han unge inde i et specialprojekt.

"Hvis der skal ske noget, så skal vi alle sammen gør en forskel," siger han.

Alligevel mener han ikke, at alle virksomheder burde gøre som ham. For nogle af dem han har inde, har alvorlige problemer med for eksempel misbrug.

Brænde for det

"Der skal man nok brænde lidt for det. Det går op og ned med dem. Der er tidspunkter, hvor det godt kan være noget rigtigt lort. Der skal man være vedholdende," siger Jes Larsen.

På den anden side er der til gengæld glæden, når de unge, der har haft problemer kommer godt videre med arbejde og kæreste.

"Det varmer, når de kigger forbi år senere, måske med deres børn og er glade for, at de fik hjælp," siger Jes Larsen.