Statens Museum for Kunst dannede i går ramme om en partilederdebat, der blandt andet handlede om genåbningen af Danmark. Museerne selv har stadig behov for hjælp. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere brancher: Vi har stadig behov for kompensation

16. maj 2020, 08:13
Ukendte præmisser om åbne grænser, tillid og fremtidige restriktioner fra myndighederne er afgørende for, hvordan en tilbagevenden til den nye hverdag skal forløbe. Derfor vurderer tre repræsentanter fra henholdsvis rejse-, museums- og biografbranchen, at det stadig primært handler om at holde hånden under dem.

En hjælpepakke, der holder rejsebureauerne kørende, indtil danskerne igen får lyst til at rejse.

LÆS OGSÅ: Fastholder mørklægning af værnemiddel-indkøb: 'Skaber vrede i befolkningen'

Sådan ville svaret lyde fra adm. direktør i brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, hvis politikerne i dag spurgte ham, hvordan de kan hjælpe rejsebranchen.

- Anden hjælp er svær at forestille sig i øjeblikket, siger Lars Thykier, der repræsenterer ca. 100 rejsebureauer.

Der er for megen usikkerhed om fremtiden, og derfor er det ‘meget svært’ for Lars Thykier at komme på tiltag, der kan påvirke efterspørgslen på udenlandsrejser. 

- Grænserne skal være åbne, danskerne skal have lyst til at rejse, besøgslandene skal have lyst til at tage imod os, og måske skal vi være villige til at gå 14 dage i karantæne, når vi kommer hjem igen, siger Lars Thykier, der ville ønske, at han havde mere indflydelse end i øjeblikket.

Større fradrag og mindre moms

Rejsebureauer, hoteller og restauranter og kulturlivet i bred forstand er blandt de brancher og dele af samfundet, der er hårdest ramt af ledighed og manglende indtjening som følge af coronakrisen.

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering (STAR) er der i alt ca. 25.000 nytilmeldte ledige inden for de tre brancher. Det svarer til 23 pct. af det samlede antal nyledige.

Under coronakrisen er næsten 9 ud af 10 virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet tvangslukket ifølge brancheorganisation for hoteller og restauranter, Horesta. Resten er ifølge Horesta praktisk talt lukket grundet manglende kunder.

Derfor har brancheorganisationen foreslået otte tiltag, der skal genoprette turisme- og oplevelseserhvervet, når blandt andet restauranter og caféer må åbne igen fra mandag 18. maj som et led i genåbningens fase 2.

Der er ikke noget ved at sætte alt muligt i gang, hvis vi samtidig er ved at drukne
Flemming Just, formand, Organisationen Danske Museer

Et af tiltagene lyder, at der skal indføres et oplevelsesfradrag a la håndværkerfradraget til danskerne for resten af 2020 og 2021 på 18.700 kr.

Et andet lyder, at momsen indtil udgangen af 2022 sættes ned til 8 pct. for ydelser købt på hoteller og restauranter.

Men for tre repræsentanter fra henholdsvis rejse-, museums- og biografbranchen handler det først og fremmest om at modtage kompensation for manglende indtægter, inden man kan begynde at diskutere, hvordan der igen kommer kunder i butikken.

Skulle det alligevel ske for Lars Thykier og resten af rejsebranchen, at danskernes rejselyst kommer tilbage, så bakker han op om et oplevelsesfradrag, hvis det også gælder rejsebranchen.

- Især hvis det også gælder udlandet, er det en god idé. Men det handler også om, at danske og udenlandske sundhedsmyndigheder oplyser, at man trygt kan rejse, og at forsikringsselskaberne dækker, hvis uheldet alligevel skulle være ude, siger Lars Thykier.

Nødpulje og kompensation for restriktioner

Indtil videre må museer og biografer først åbne fra 8. juni som et led i genåbningens fase 3. Men i går indkaldte statsminister Mette Frederiksen (S) til nye forhandlinger om en yderligere genåbning i fase 2.

Hos Organisationen Danske Museer, der er interesseorganisation for 171 af landets museer og konserveringscentre, er tillid ligeledes afgørende.

De besøgende skal trygt kunne færdes på museerne. Det gælder særligt de gæster, der er over 65 år og derfor i risikogruppen for at blive alvorligt syge som følge af covid-19.

Men også for museerne spiller en åbning af grænserne en særlig rolle, da ca. 50 pct. af de besøgende er udenlandske gæster.

Formand for Organisationen Danske Museer og direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just, påpeger, at det ikke er sikkert, at et oplevelsesfradrag til de resterende danskere lige bliver brugt til museumsbesøg, og at billetterne i forvejen er momsfritagede.

Derfor er topprioriteten at understøtte den nødpulje til en anslået værdi af 200 mio. kr., der skal yde kompensation til særligt nødlidende kulturinstitutioner, herunder museer.

- Vi bliver nødt til at koncentrere os om at overleve, og derfor er det vores topprioritet at sikre, at likviditeten ikke hører op. Der er ikke noget ved at sætte alt muligt i gang, hvis vi samtidig er ved at drukne, siger Flemming Just.

Hos Danske Biografer, der repræsenterer 166 biografer landet over, er man fortrøstningsfuld, når det kommer til danskernes lyst til igen at sætte sig i biografsæderne efter genåbningen.

Her er det eventuelle restriktioner fra myndighederens side, der kan lægge en dæmper på omsætningen.

Hvor mange besøgende må der være i en biografsal, hvor mange visninger kan det lade sig gøre at have af hensyn til rengøring mellem filmene, er nogle af de spørgsmål, der stadig står ubesvarede.

- Men vi har en klar forventning om, at hvis man fra politisk hold pålægger os nogle restriktioner, så bliver vi også kompenseret for det, siger direktør Lars Werge.

LÆS OGSÅ: Tandlæger skrottede ansattes overenskomst: Nu er der nyt

Det forventes, at de politiske partier begynder forhandlingerne om en yderligere genåbning på onsdag i næste uge.