OK 2014: Følg med: Det er nu lønningsposen står åben

7. jan 2014, 15:50
Forhandlingerne om en ny overenskomst for 600.000 privatansatte danskere blev skudt i gang i dag. Første forhandlingsmøde tyder på et intenst slag om flere lønkroner, og vinden blæser i lønmodtagernes retning, siger forsker.

Forhandlingerne om 600.000 danskeres løn- og arbejdsvilkår de kommende to år blev i dag skudt i gang med et indledende møde mellem industriens parter - CO-Industri og Dansk Industri.

Der kom ikke meget konkret på bordet, men for manden på den ene forhandlerlangside, Karsten Dybvad, der som direktør for Dansk Industri repræsenterer arbejdsgiverne, bliver det vanskeligt at vige udenom mere i lønningsposen. Det siger arbejdsmarkedsforsker på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) Christian Lyhne Ibsen til Avisen.dk.

Han peger på, at den spirende økonomiske optimisme giver lønmodtagerne stærkere kort på hånden, end de har haft i årevis.

“Lønmodtagerne vil måske sige:' Vi skal have 1 krone mere på satsen.' Og her er det ikke længere troværdigt for arbejdsgiverne at sige, 'nej, der er kun råd til 25 øre.' Den udmelding var måske troværdig i 10 og 12. Men det er den nok ikke nu, for regnskaberne fortæller ofte en anden historie, og selv topchefer er ude at sige, at de forventer 14 bliver et godt år.”

Formanden for Dansk Metal Claus Jensen, der i sin egenskab af formand for CO-Industri er lønmodtagersidens topforhandler, sagde da også, at "det er et andet baggrundstæppe denne gang. Der er fremgang for industrien, og det ser ikke så sort ud, som det har gjort."

"Ikke længere ved at forbløde"

Noget kan dog tyde på, at arbejdsgiverne vil fastholde, at de danske virksomheder skal være mere robuste og have skabt en bedre konkurrenceevne, før medarbejderne kan mæske sig i flere lønkroner.

For hvor lønmodtagerne altså pegede frem og sagde: 'se der ser lyst ud', så pegede Karsten Dybvad ved dagens møde bagud og sagde: 'se hvor mørkt der var':

"Siden krisen slog i gennem i efteråret 2008, har vi mistet en femtedel af arbejdspladserne i industrien. Vi er ikke længere ved at forbløde, men nu handler det om at forbedre konkurrenceevnen, skabe arbejdspladser og vækst. Ser man på lønnen i et lidt længere perspektiv, så er de danske lønninger løbet hurtigere end i de lande, vi normalt sammenligner os med, lød meldingen fra DI-direktøren.

Enighed om tryghed

Der er er altså et - måske halvblodigt - slag, der skal slås her. Men der er andre områder, hvor det bliver lettere at opnå enighed. Tryghed bliver et stort tema, som både lønmodtagere og arbejdsgivere kan finde fordele ved at udbygge.

“Her vil man se på de ordninger om efteruddannelse og kompetenceudvikling, som allerede er og formentlig gøre dem mere attraktive og fleksible. Det kan lægges ind under den hat, der hedder tryghed, fordi man som lønmodtager får nogle rettigheder til kompetenceudvikling, så man er parat til at kunne tage et nyt job i tilfælde af ledighed," siger Christian Lyhne Ibsen til Avisen.dk

DI og CO-Industri forhandler på vegne af 6000 virksomheder og over 200.000 ansatte. Og det forventes, at der ligger en overenskomst klar senest 7. februar.