FOKUS: OFFENTLIG LØNKAMP: FOAformand går enegang

7. dec 2010
FOAformanden stiller krav som nær havde splittet fagforeningerne allerede før overenskomstforhandlingerne begyndte

Det er ikke varme hænder, der omgiver formand Dennis Kristensen fra FOA i overenskomstforhand- lingerne i det offentlige.

Først endte han med at stå helt alene i sin kamp for et fælles krav om et  ’lavtlønsværn’ for kommunalt ansatte op til løntrin 22.

De andre fagforeninger nægtede at støtte ham længere end til løntrin 17, der svarer til 18.500 kr. om måneden.

Der endte det - på trods af, at FOA repræsenterer mere end halvdelen af LO-medlemmerne i kommunerne

Alligevel har FOA nu sat grænsen op til lige under 23.000 kr., så det omfatter endnu flere lavtlønnede og stiller det som krav i forhandlingerne i regionerne. Her har FOA allerede på forhånd meldt sig ud og forhandler denne gang alene. Helt alene.

”De kan lave alle de lavtlønsværn, de vil, indenfor deres egen ramme. FOA har valgt at melde sig ud af fællesskabet og forhandler selv i regionerne. Men konsekvensen er, at man selv må løfte de krav, man stiller,” siger Anders Bondo, formand for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), som forhandler for 534.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner.

Ingen hjælp til FOA

De lavest lønnede FOA-medlemmer fik et godt resultat i 2008 på grund af en skævdeling af pengene, som lønmodtagerne havde forhandlet sig frem til. De øvrige fagforeninger afgav noget, og de højere lønnede FOA-medlemmer afgav – modvilligt - noget.

Står det til de øvrige forhandlere i regionerne, kan det godt blive de højst lønnede FOA-medlemmer, der denne gang må betale alene.

”Det viste sig i KTO-fællesskabet, at vi godt kunne gøre noget sammen. Hvis ikke vi havde haft noget fællesskab i KTO, var der ikke blevet nogen skævdeling til fordel for FOA ved seneste overenskomst eller denne gang i kommunerne. Og det er det, det kan blive svært for FOA at komme igennem alene med i regionerne denne gang,” siger Anders Bondo.

Meldingen er den samme fra Akademikernes Centralorganisation, der også forhandler for sig selv i regionerne.

”Dennis Kristensen kan godt lave lavtlønsværn. Han skal bare selv finansiere det. Så må hans egne højtlønnede FOA-medlemmer giver afkald på deres løn for at sikre de lavtlønnede,” siger Erik Jylling, formand for AC.

FOA: De andre er usolidariske

FOA beskylder de øvrige for at svigte fællesskabet.

”Der burde være så meget solidaritet i fagbevægelsen, at man var med på at hjælpe de svageste. Den omfordeling, vi kunne blive enige om i kommunerne, er så lille, at den er rent kosmetisk. De andre gik udelukkende med til det, så ingen kunne beskylde dem for at være usolidariske,” siger Dennis Kristensen.

Han mener, at når man ikke kan sikre reallønnen, bør man stå sammen om dem, der rammes hårdest af en lønnedgang. Derfor skal en del af lønstigningen fordeles krone til krone og ikke i procenter, så de højtlønnede får flest penge.

”Den skævdeling, vi har aftalt, er den mindste nogen sinde. Det er 0,01 procent, der omfordeles. Det koster kommunaldirektøren 94 kroner, at pædagogmedhjælperen får 216 kroner mere om året. Det er ingenting,” siger Dennis Kristensen.

Men både akademikerne og en række andre fagforeninger har den principielle holdning, at lønstigninger skal fordeles procentuelt.

”Han vil helst have alle pengene fra akademikerne og give dem til sine egne medlemmer. Og det er da et helt legitimt ønske. Tidligere har vi været solidariske, men denne gang kæmper vi jo alle for os selv,” siger Erik Jylling fra AC.

Lavtlønsværn
  • Der er så få penge at forhandle om ved overenskomstforhandlingerne denne gang, at de offentligt ansatte risikerer at tabe realløn.
  • "Lavtlønsværnet" skal sikre, at det rammer de lavest lønnede mindre hårdt.
  • "Lavtlønsværn" er et af kravene fra ved overenskomstforhandlinger i kommunerne.
  • Det betyder at alle op til et vist løntrin er garanteret en fast stigning i kroner og ører, og ikke bare en procentel af deres løn.