20200125-160507-L-1920x1081we
Det er muligt at få en bedre ældrepleje, hvis dialogen mellem plejehjem og pårørende til beboerne styrkes, lyder det fra fagforbundet FOA. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

FOA og Ældre Sagen efter barsk dokumentar: Giv personalet på plejehjem større ansvar

31. jul 2020, 06:00
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, ønsker, at visiteringen af de ældres plejebehov i højere grad skal være et samspil mellem borger og plejepersonale end en diktering fra kommunen. Ældre Sagen bakker op.

Det er muligt at få en bedre ældrepleje, hvis dialogen mellem plejehjem og pårørende til beboerne styrkes.

Det er anbefalingen fra fagforbundet FOA efter, at den meget omtalte dokumentar "Plejehjemmene bag facaden" i aftes blev vist på TV2.

Torben Klitmøller Hollmann er formand for social- og sundhedssektoren i  FOA, hvor plejerne er organiseret. Han peger på, at der skal ske en bedre udnyttelse af plejepersonalets faglighed, hvis sager som den fra plejehjemmene Kongsgården i Århus og Huset Nyvang i Randers skal til livs.

Som det er i dag, er det kommunen, der visiterer den enkelte ældres plejebehov. Det bør man se på, om ikke kan skrues anderledes sammen.

- Visiteringen skal hellere ske i et samspil mellem borgeren, de pårørende og plejepersonalet. Dermed kommer visiteringen og plejen tættere på den enkelte borger. Samtidig får plejepersonalet lov at udnytte deres faglighed, siger Torben Klitmøller Hollmann.

LÆS OGSÅ: FOA: Arbejdspres kan føre til forråelse blandt ansatte på plejehjem

TV 2-dokumentaren viser, hvordan to af samfundets svageste borgere bliver behandlet, når man kigger bag facaden på to plejehjem.

Blandt andet bliver 90-årige, demenssyge Else under store smerter hejst op i en sele, så hun skal lave afføring ned i sin seng, fordi plejepersonalet hverken vil sætte hende på toilettet eller skifte hendes ble.

Eksemplet sætter ild til debatten om, hvordan Danmark behandler landets ældre og syge.

For lidt fokus på fagligheden

Torben Klitmøller Hollmann er uddannet social- og sundhedsassistent. Han fik ‘ondt helt i knoglerne’, da han første gang så optagelserne med Else.

Han medgiver, at der er nogle, der slet ikke burde have jobbet og ansvaret som plejepersonale. Der hviler et ledelsesansvar i at få luget ud i de brodne kar.

Men der har ifølge sektorformanden for længe været for meget fokus på kommunernes regneark med køretid, ydelser og tidsforbrug og for lidt fokus på fagligheden hos det plejepersonale, der er sammen med borgeren hver dag.

-  Derfor skal fagligheden og den enkelte borgers behov tilbage i centrum. Det giver plejepersonalet en større ansvarsfølelse for at hjælpe borgeren. Det skal hjælpe til, at vi ikke risikerer, at de mister deres faglige kompas, som vi har set det med denne sag, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Derudover nævner han, at der i højere grad skal skabes plads til faglig sparring på de enkelte institutioner om, hvordan man håndterer opståede problemstillinger i løbet af arbejdsdagen.

Og hvis der skulle opstå et behov for at klage, så er Ældretilsynet under Styrelsen for Patientsikkerhed et alternativ til det kommunale tilsyn.

- Vi har positive erfaringer med, at de i højere grad rådgiver og vejleder og lærer plejepersonalet, hvordan man kan gribe arbejdet an på andre måder, siger Torben Klitmøller Hollmann.

LÆS OGSÅ: Færre videreuddanner sig: 'Det er netop nu, man bør gøre det'

Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældre Sagen og dermed talerør for 900.000 medlemmer, deler synspunktet om ændringen i visiteringen med Torben Klitmøller Hollmann og FOA.

Han betegner, hvad han ser på optagelserne, for ‘menneskeligt nedværdigende’, og opfordrer til politisk handling.

- Det gælder først og fremmest om at hjælpe, og det er nemmest for dem, der ser borgeren hver dag, at vurdere, hvordan hjælpen skal se ud. Behovet kan ofte ændre sig, og det gælder særligt de demenssyge. Derfor er vi enige i, at visiteringen skal være meget mere borgernær og fleksibel, siger Bjarne Hastrup, der ønsker, at regeringen viser samme gennemslagskraft i denne ‘ældrekrise’, som de har gjort under coronakrisen.