Tæt på verden: Flygtninge skal bo i IKEAhuse

8. okt 2013, 10:24
IKEA Fonden arbejder med børns velfærd og giver store beløb til flygtninge. Nu tester man et hus til børnefamilier i lejre.

Flygtninge ender ofte med at bo i gennemsnit 12 år i lejre, der består af telte opstillet af for eksempel UNHCR. Sådan er det, og sådan det har altid været. IKEA Foundation gik i 2008 ind i et samarbejde, der skal skabe bedre boliger for flygtninge.

Prototypen af det nye boligkoncept for flygtninge bliver for tiden testet i lejre i Etiopien. Et mål er, at sådan et hus skal holde i tre år, hvor et telt typisk kun har 6 måneders levetid.

Målet er at udvikle et flygtningehus, der har indbygget solpanel og holder varme ude om dagen og luner om natten. Samtidig skal det være let at samle og transportere. Altså et hus i en flad papkasse.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har til opgave på få dage at kunne løse enorme flygtningeopgaver. De første er typisk at skaffe folk tag over hovedet. Et IKEA-hus skal huse 5 personer.

IKEA Foundation bruger sine midler på børn. I 2012 donerede fonden 82 millioner Euro til UNHCR, UNICEF, UNDP og Save the Children (Red Barnet). Udviklingen af prototypen af huset skal have kostet 5 millioner dollars.

Film om projektet

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.