Fly har været involveret i 15 dødsulykker

20. aug 2008
Det forulykkede fly var 13 år gammelt, og flytypen undersøges nu i USA efter flere problemer. Ifølge avis har fly fra MD80serien været involveret i 15 dødsulykker siden 1981.

MD-82 er kendt som et sikkert og stabilt fly.

Men de seneste år har flytypen oplevet flere tekniske problemer i takt med, at flyene fra den amerikanske producent McDonnell Douglas er blevet gamle og nedslidte.

Ifølge den norske avis aftenposten.no har der siden 1981 været registreret 15 havarier med dødelig udgang med fly fra MD-80-serien - inklusiv onsdagens ulykke.

Sidste år udbrød der ild i en motor, mens flyet var i luften, oplyser CNN. Og så sent som i sidste måned blev samtlige amerikanske flyselskaber tvunget til at holde flyene på jorden for at sikre, at der ikke var revner på vingerne, oplyser de amerikanske fly-myndigheder FAA.

Og i 2006 var der problemer med tekniske dele af flytypen – dengang aflyste alene selskabet American Airlines flere end 3000 flyafgange med MD-80’erne.

Det var også et MD-80-fly, som den amerikanske præsidentkandidat Barack Obama fløj i, da han blevet tvunget til at nødlande i St. Louis 7. juli i år.

Onsdag aften var der fortsat ingen officielle oplysninger om baggrunden for ulykken.

Flyet der forulykkede i Madrid stammer, ifølge spanske medier, oprindeligt fra Korean Air og har fløjet siden 1993. Spanair har ikke tidligere været involveret i en flyulykke.

SAS har tilsyneladende længe drømt om at udskifte de ældre MD-80'ere – både på grund af deres enorme brændstofforbrug og deres dyre vedligeholdelse. Det er endnu ikke lykkedes at finde en køber.

faktaboks