- En opholdstilladelse i Europa er attraktiv, så derfor skal der ringe en alarmklokke, når vi ser en eksplosiv stigning i antallet af opholdstilladelser, siger Mathias Tesfaye. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Flertal vil stoppe tilstrømning af unge på arbejdsferie

18. dec 2019, 09:07
Siden 2015 er der sket en firedobling i udstedte tilladelser til Working Holiday-ordningen, slår ny rapport fast. Et flertal i Folketinget er nu blevet enige om ændringer.

Regeringen, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om en stramning af den såkaldte Working Holiday-ordning, som tillader unge fra syv forskellige lande at arbejde i Danmark. 

Fremover vil det hvert år kun være muligt for 150 unge fra henholdsvis Chile og Argentina at tage på arbejdsferie i Danmark. Desuden vil ansøgerne nu blive pålagt at betale et gebyr på 1.900 kroner for sagsbehandlingen. Og til sidst er det blevet besluttet, at det ikke længere er tilladt at arbejde som selvstændig erhvervsdrivende, men derimod kun som almindelige lønmodtagere. Det skriver Fagbladet 3F.

Ordningen er oprindeligt tænkt som sproglig og kulturel udveksling, så unge udlændinge kunne stifte bekendtskab med det danske samfund, men den har ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udviklet sig til en ordning, som er med til at undergrave de normale løn- og arbejdsforhold. 

- Vi er glade for den her ordning. Der er flere hundrede unge danskere, som har været på ferie og har kunnet arbejde ved siden af, og det er godt. Men vi skal heller ikke være naive. En opholdstilladelse i Europa er attraktiv, så derfor skal der ringe en alarmklokke, når vi ser en eksplosiv stigning i antallet af opholdstilladelser, og når vi hører fra fagforeninger, at folk arbejder under dårlige løn- og arbejdsvilkår, siger Mathias Tesfaye. 

Justeringen af ordningen kommer i kølvandet på en rapport, som Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) for nylig offentliggjorde. Den viste blandt andet, at der siden 2015 er sket en firedobling af udstedte tilladelser til Working Holiday-ordningen. 

86 procent af de tilladelser er blevet givet til personer fra Chile eller Argentina. Det vil sige, at der i 2019 er kommet knap 2.000 argentinere og knap 600 chilenere til Danmark på ordningen. 
 
Jens Arnholtz, arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet, kan sagtens se muligheder i de initiativer, som Mathias Tesfaye præsenterer. Han påpeger dog også, at et gebyr og et loft ikke i sig selv er noget, som nødvendigvis vil forbedre forholdene for dem, der kommer hertil. 

- Det er et godt udgangspunkt at begrænse antallet, der kommer ind i Danmark, men spørgsmålet er så, hvem der skal kontrollere, at de bliver behandlet ordentligt, når de først er kommet ind. Hvis vi snakker om enkeltpersoner, som bliver ansat hist og pist, er det begrænset, hvor mange ressourcer de enkelte myndigheder har, siger han.

Størstedelen af de personer, der arbejder under Working Holiday-ordningen, arbejder enten i hotel-og restaurationsbranchen eller rejsebureauer, rengøring eller anden service.

Formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen, er glad for, at regeringen sætter ind mod social dumping. 

- Det glæder mig rigtig meget, at det fremover vil være forbudt at arbejde som selvstændige erhvervsdrivende på den måde, som de unge for eksempel i dag gør for Happy Helper, hvor de ingen rettigheder har og får en løn langt under overenskomstniveau, siger Tina Møller Madsen.