Flertal klar til at gå uden om Mette F.

25. mar 2013, 06:00
V, DF, EL, LA og K har tilsammen 98 mandater i Folketinget. Et flertal, som de fem partier har tænkt sig at bruge, hvis ikke beskæftigelsesministeren ændrer en omdiskuteret regel, der gør det svært for psykisk sårede soldater at få erstatning.

Det er ikke tit, at de ultra-røde i Enhedslisten kan enes med de ultra-blå i Liberal Alliance om noget som helst. Men når det kommer til psykisk sårede soldater, bliver politiske fjender venner.

Et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er klar til at afskaffe den såkaldte seks-måneders-regel inden sommer, hvis ikke beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) selv gør det.

"Den regel skal laves om," lyder det fra Lene Espersen, der er konservativ forsvarsordfører.

Seks-måneders-reglen er forhadt af psykisk syge soldater, fordi den gør det svært for dem at få erstatning.

I dag er Arbejdsskadestyrelsens praksis nemlig sådan, at en soldat ikke kan få anerkendt krigstraumer som en arbejdsskade, medmindre han eller hun har været til lægen med symptomerne senest seks måneder efter hjemkomsten.

Faktisk viser Arbejdsskadestyrelsens praksis, at der lægges mere vægt på, om sygdommen er brudt ud inden for præcis seks måneder, end om landets mest respekterede læger har givet soldaten diagnosen krigstraumer også kaldet post-traumatisk stress.

"I dag siger vi: Bare ærgerligt. Du kom for sent til lægen. Det kan vi ikke være bekendt," mener Lene Espersen.

Forskere er på sagen

I efteråret bad beskæftigelsesministeren Arbejdsskadestyrelsen om at få eksterne forskere til at lave en udredning af den nyeste forskning på området.

Det gjorde hun samme dag, som en stor gruppe sårede soldater demonstrerede mod seks-måneders-reglen foran Folketinget.

"Hvis der efter denne udredning viser sig at være lægefagligt belæg for at ændre praksis for anerkendelse af post-traumatisk stress (...), vil det kunne give anledning til at genoptage allerede afgjorte sager, så de kan blive afgjort efter den nye praksis," skrev Mette Frederiksen dengang i et svar til Avisen.dk.

Hun vil med andre ord afskaffe seks-måneders-reglen, hvis ny forskning viser, at symptomer på krigstraumer godt kan komme til overfladen senere end seks måneder efter hjemkomsten.

Udredningen skal være færdig midt i juni.

Siden demonstrationen har et forsvarsforlig, der er indgået blandt alle partier på nær Enhedslisten, lagt yderligere pres på Mette Frederiksen.

I forligsteksten står der, at der i arbejdsskadesager skal tages hensyn til "de særlige vanskeligheder, der kan være ved at dokumentere traumatiserende hændelser under tjeneste i en international mission, der ligger en årrække tilbage".

Regeringen lover i forliget, at den før sommeren 2013 vil drøfte udredningen med forligskredsen.

Symptomer efter syv måneder

På et åbent samråd i forrige uge undrede Enhedslisten sig over, at ministeren ikke allerede har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at ændre praksis.

"Skal vi hellere hjælpe én for lidt end én for meget?" spurgte Nicolaj Villumsen, der er partiets forsvarsordfører.

Der er nemlig to store danske forskningsprojekter, der viser, at symptomer på krigstraumer kan være forsinkede.

Senest har Forsvarets Veterancenter offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 9,7 procent af et hold Afghanistan-soldater har psykiske problemer to og et halvt år efter hjemkomsten. Ud af dem har 6,5 procent fået symptomerne senere end syv måneder efter hjemkomsten.

Mette Frederiksen fastholder, at hun vil afvente forskernes udredning.