Flertal forventer fesen folkepension

15. jul 2013, 06:00
Folkepensionen er for nedadgående, mener 53 procent af danskerne. Rigtigt set, siger eksperter.

Fremtidens ældre får ikke den samme glæde af folkepensionen som ældre i dag.

Sådan lyder meldingen fra et flertal af danskerne, som forventer, at folkepensionen vil være mindre værd end i dag, når de om 10, 20, 30 eller 40 år trækker stikket og går på pension.

Det viser en undersøgelse blandt 1.009 danskere, som analyseinstituttet YouGov har lavet for PFA Pension.

"Det afspejler en mistillid til, at velfærdsstatens generøsitet vil blive opretholdt i de kommende år," siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, som blandt andet forsker i velfærd og arbejdsmarked.

Den er god nok!

De lave forventninger er i overenstemmelse med det forhold, at folkepensionen gradvist bliver mindre, blandt andet fordi den reguleres efter prisudviklingen frem for lønudviklingen.

Det betyder, at det, man kan købe for sin folkepension, vil skrumpe ind, hvis reallønnen bare stiger en smule, forklarer Bent Greve.

"Dertil kommer, at der vil være flere, der kun kan få folkepensionens grundbeløb, fordi de har en pensionsopsparing ved siden af," siger forskeren.

Mindre om otte år

Økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg beskriver det som en "stille og rolig udhuling af folkepensionen".

"Personer, der får pensionstillæg og grundbeløb, får mindre, hvis vi kigger de næste otte år frem," forklarer rådgiveren.

De lave forventninger til folkepensionen hænger sammen med den økonomiske krise. Desuden har politiske bomber om lav vækst eller nulvækst i det offentlige også stor betydning, vurderer professor Bent Greve.

"Derfor er forventningen blevet mindre end tidligere," lyder det.

15 procent afliver folkepensionen

Professoren understreger, at det kan ændre sig, hvis der kommer gang i økonomien igen. Så vil folk sandsynligvis begynde at stille flere krav til velfærdssystemet.

Ifølge meningsmålingen forventer 53 procent, at folkepensionen er mindre værd, når de engang forlader arbejdsmarkedet.

19 procent forventer, at den vil have samme værdi, mens kun to procent forventer en større værdi. 15 procent tror slet ikke på, at folkepensionen eksisterer, når de træder af på arbejdslivets vegne.

Det er sikkert, at folkepensionen vil blive mindre værd i fremtiden. Derfor kan det betale sig at overveje at spare mere op, siger rådgiver Kim Valentin.

"Man gør ret i at tænke i de baner. Der vil altid være nogen, der har brug for offentlig pension, men nu har politikerne i Folketinget indikeret, at de vil lade folkepensionen blive mindre værd," siger han.

Professor: Stadig folkepension i fremtiden

I dag er folkepensionen sammensat af et grundbeløb til alle og et tillægsbeløb, der afhænger af indkomst og formue. 36 procent forventer ifølge undersøgelsen, at denne model fortsætter.

33 procent tror, at grundbeløbet er afskaffet, og at hele folkepensionen er gjort afhængig af anden indtægt eller formue, når de er pensionsmodne.

Professor Bente Greve mener, at den nuværende model vil overleve.

Hvis opsparing betød, at den enkelte var afskåret fra selv folkepensionens grundbeløb, ville det skade lysten til at spare op.

"Hvis man afskaffer folkepensionens grundbeløb eller aftrapper det i forhold til folks pensionsopsparinger (arbejdsmarkedspensioner, red.), så risikerer man, at mange vil holde op med at spare op til pensionen, fordi de så vil sige: Vi får ikke noget for pengene," siger Bent Greve.