Flere vil have daglig rapport fra sygemeldte

21. jun 2011, 14:13
Kommuner vil have daglig opringning fra syge medarbejdere for at få mindre sygefravær.

I København skal de ansatte i jobcentrene til at ringe hver dag til chefen, når de er syge.

Og nu viser det sig, at flere af landets store kommuner vil indføre eller allerede har indført samme regel. I Odense vil man tage ved lære af København og se på, om daglig samtale med de ansatte i sygesengen kan indføres. Mens Esbjerg Kommune allerede har besluttet, at sygemeldte dagligt skal melde til deres leder.

”Det lyder rigtig interessant. For sygefraværet, især i de store kommuner, er en kæmpe udfordring, ” siger HR-chef Steffen Mark Jensen fra Odense Kommune.

Han vil derfor tage kontakt til medarbejderne og ledere i kommunen og høre, om de er med på at indføre samme regel.

Minus to sygedage

I Esbjerg har alle 12.000 ansatte fra vejarbejderne til pædagogerne i to år skulle tale med chefen hver dag, når de er syge. Og det har nedbragt fraværet med to dage i gennemsnit.

”De direkte virkemidler, som den daglige kontakt, har i høj grad virket til at nedbringe sygefraværet,” siger Christian Bertelsen, der er chef for udvikling og personale.

Hos HK møder reglen heftig kritik og kaldes misforstået kontrol. Ingen bliver hurtigere raske af at snakke med chefen hver dag, lyder det fra fagforeningen.

Den kritik deler personalechefen i Aalborg Kommune:

”Jeg kan godt forstå de ansatte i København, der er nervøse. Jeg tror ikke, det er der, vi er i Aalborg,” siger chef for personale og arbejdsmiljø Kirsten Ravn Bundgaard.

Langtidsfrisk

I København skal reglen få ansatte på arbejde, selvom de er småsyge. Måske de kan varetage andre opgaver i stedet, er ideen.

Men det er en dårlig vej at gå, mener Kirsten Ravn Bundgaard.

”Nogle medarbejdere kommer med hæs stemme og er småsløje, og de smitter de andre. De skal ofte bare blive hjemme,” siger hun.

Hun vil hellere have fokus på, hvad der får folk til at trives på arbejdet.

”I stedet for kontrol vil vi hellere fokusere på de langtidsfriske. Hvis man holder meget øje med de sygemeldte, kan man forstærke fraværet,” mener Kirsten Ravn Bundgaard.