Flere unge vil være tillidsrepræsentanter

30. apr 2011
Unge mener, at det er nødvendigt at være med i en fagforening. I en stor undersøgelse fra FTF svarer unge, at solidaritet er vigtig for at sikre vilkårene på arbejdsmarkedet. Endnu flere vil gerne tage en tjans som tillidsrepræsentant.

Det er tid til at aflive myten om, at unge mennesker er egoistiske og umotiverede for at arbejde. En ny, omfattende undersøgelse fra FTF viser nemlig, at de yngre generationer vægter fællesskab og solidaritet højt. Og langt flere vil nu være tillidsrepræsentanter.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 11.560 FTF-medlemmer under 34, viser, at hver femte unge gerne være tillidsrepræsentant, og at de anser opgaven for vigtig. Hele 77 procent synes, at tillidsmanden har en central rolle i forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager.

"Tendensen afspejler grundlæggende, at der er mange unge, der støtter op om de faglige organisationer," siger Carsten Strøby Jensen, leder af sociologisk institut ved Københavns Universitet.

Unge vil hjælpe andre

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Der kan være to grunde til, at så mange unge vil være tillidsrepræsentanter på deres job. Den ene er den traditionelle solidariske grund: Man vil gerne hjælpe andre. Den anden grund er, at unge kan bruge rollen som tillidsrepræsentant til at få bredere arbejdsopgaver og udbrede deres viden om arbejdet," siger Carsten Strøby Jensen.

Han uddyber, at det også kan være en måde at udvikle ens karriere, som mange unge tænder på.

Fagbevægelsen er også blevet mere synlig de seneste år, mener arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen. Og det er også en del af årsagen til tendensen.

"Der foregår mere synligt fagforeningsarbejde nu i samarbejdsudvalg og ved lokale lønforhandlinger på arbejdspladsen. Det gør, at de unge lægger mærke til fagforeningens rolle. Krisen har også gjort, at tillidsrepræsentanten er blevet mere synlig ved fyringer og ansættelse, hvor de unge lægger vægt på tryghed i ansættelsen," siger han.