Maria_Schougaard_Berntsen_portr__t_h__j-medium_321
Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, mener, at flere sikkerhedsforanstaltninger på byggepladserne samt mere data om tyvenes metoder fra rigspolitiet kan være med til at nedbringe tyverier på byggepladserne. Foto: Privat

Boom i tyverier på byggepladser: ‘Problemet ser ikke ud til at gå væk’

15. mar 2021, 06:00
Antallet af anmeldte tyverier fra byggepladser er steget i 2020. Arbejdsgiverorganisation efterlyser større indsigt i data fra politiet.

Efter en lang dags arbejde på byggepladsen pakker du dine boremaskiner, bajonetsave og andet udstyr sammen. Du efterlader udstyret på byggepladsen og tager hjem til en velfortjent fyraftensøl.

Dagen efter møder du op på arbejde til, at der har været indbrud på byggepladsen og dit udstyr er væk. Den situation har flere håndværkere fundet sig selv i sidste år.

Tyverier fra landets byggepladser er nemlig steget i 2020 i forhold til tidligere år. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. 

LÆS OGSÅ: Henning fik stjålet alt sit udstyr: ‘Vi står tilbage med en tabt arbejdsfortjeneste’

Der er tale om 1305 anmeldelser for hele 2020, og det er en stigning på 11,3 procent sammenlignet med den samme periode i 2019.

I de tre første kvartaler var der tale om en stigning på 33,7 procent sammenlignet med den samme periode i 2019, mens anmeldelserne er stilnet af i det sidste kvartal af 2020.

Det vækker opsigt hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

- Overordnet set kan vi se, at problemet ikke ser ud til at gå væk. Det er tværtimod blevet værre. Det er stadig en højaktuel dagsorden. Det er et stort problem for virksomheder, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, til A4 Arbejdsliv.

Hun peger på, at coronakrisen har ændret hverdagen for alle. Det gælder også for indbrudstyvene.

- I 2020 har man set, at nogle af de her organiserede indbrudstyve har set sig nødsaget til at gå nye veje. Det er måske, fordi der ikke har været så mange indbrud i privaten, da alle er hjemme, siger Maria Schougaard Berntsen.

Efterspørger mere indsigt i politiets data

Maria Schougaard Berntsen efterspørger mere data på det enkelte tyveri, når det er sket. Det vil betyde, at man vil kunne hente informationer om, hvor tyveriet er begået og gerningsmændendes metoder på en daglig basis. Det vil være med til at sikre, at bygherrerne kan foretage sig de nødvendige forholdsregler ude på byggepladserne.

- Dataen kunne analyseres og sendes ud til bygherrerne og andre interesserede parter enten gennem push-beskeder via en app eller gennem mails fra Tekniq, siger Maria Schougaard Berntsen til A4 Arbejdsliv.

A4 Arbejdsliv har forholdt Maria Schougaard Berntsens forslag til Rigspolitiet. Her har man dog ikke svaret på, om det ville være muligt at udsende mere data, men fortæller i stedet, at man i politiet er meget opmærksomme på, at varebiler, byggepladser og værksteder er blevet mere populære mål for tyve. Det skriver Rigspolitiet i en mail til A4 Arbejdsliv.

I mailen skriver Rigspolitiet også, at i takt med at indbrud i private hjem er dalende, har man set en stigning på tyverier på andre områder - heriblandt på byggepladser.

- At netop varebiler og byggepladser er et populært mål skyldes, at der ofte er tale om store værdier, som er relativt lette at omsætte. Vi er derfor i løbende dialog med forsikringsbranchen samt håndværker- og byggebranchen om problemstillingen og opfordrer byggepladser og håndværkere til at tage deres forholdsregler og forebygge så godt som muligt, lyder det i mailen til A4 Arbejdsliv.

- Det kan fx være via sikringsanordninger, hvordan og hvor man parkerer sin varebil, mærkning af værktøjet osv., så det bliver sværere og mere risikofyldt at stjæle og afsætte. På den måde øger vi også sandsynligheden for, at politiet har noget konkret at arbejde videre med, når vi fanger en mistænkt tyv eller hæler.

Det er Rigspolitiets opfattelse, at tyverier på byggepladser ofte begås af omrejsende kriminelle, der nøje planlægger tyverierne. Efter tyveriet rykker de hurtigt videre til et nyt geografisk område. Rigspolitiet understreger i mailen, at tyverier på byggepladser er et kriminalitetsområde, som prioriteres højt.

Men det er ikke kun hos politiet, at der kan gøres noget. Ifølge cheføkonom Maria Schougaard Berntsen skal der også være et øget fokus på, at byggepladserne er sikkert lukket af, når alle er gået hjem.

- Det er forskelligt fra byggeplads til byggeplads, hvad der skal gøres. Vi har fx alle gået forbi byggepladser, hvor der bare står et hegn, som man bare kan løfte. Derefter ville man have adgang til alt derinde. Det er ikke godt nok, siger Maria Schougaard Berntsen til A4 Arbejdsliv.