Flere teenagere på lykkepiller

24. okt 2008
Antidepressiv medicin de såkaldte lykkepiller er i voldsom vækst blandt teenagere mellem 15 og 19 år.

Teenagere hopper på lykkepiller i højere grad end den voksne befolkning.

På fire år er der kommet 63 procent flere teenagere på antidepressiv medicin. Det viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

4.885 unge mellem 15 og 19 var i behandling med antidepressiv medicin i 2003 - i 2007 var det tal steget til hele 7.967.

Dermed står de helt unge mellem 15 og 19 år for en langt større procentvis stigning end, hvis man ser på hele befolkningen, hvor 403.000 danskere er i behandling med antidepressiv medicin mod 336.000 i 2003 - en stigning på 20 procent.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Yves Sales, der er formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, er dog ikke umiddelbart bekymret over udviklingen.

"Vi skal ikke lide af medicinforskrækkelse - antidepressive midler har virkelig hjulpet mange mennesker," siger Yves Sales til Nyhedsbureauet Newspaq.

Samtidig beklager han dog, at der er meget lang ventetid på psykiatere, og det gør, at medicinen ofte er den eneste realistiske behandlingsmetode på kort sigt.

"Lægerne bør overveje, om der er alternativer til den antidepressive medicin. Bl.a. fordi der er indgået aftale via sygesikringen, der letter adgangen til psykologhjælp for patienterne," siger Yves Sales.

De seneste år er prisen på antidepressiv medicin faldet ganske markant, og det kan ifølge Yves Sales ikke afvises at være en del af forklaring på, at flere unge ender på medicin.

"Prisen må selvfølgelig ikke være styrende, men man må også som læge se på, hvor man får mest sundhed for pengene," påpeger Yves Sales.

-Newspaq

faktaboks