De ældre skifter oftere og oftere job. Siden 2010 er det nemlig blevet langt mere udbredt at skifte job i en sen alder. Foto: Anders Kristensen / Ritzau Scanpix

Flere seniorer skifter job: "Massakre på efterlønnen"

20. nov 2019
Andelen af seniorer over 55 år, som skifter job, er steget med 43 procent fra 2010 til 2019. Udviklingen afspejler et kulturelt skifte på arbejdspladserne, hvor der er brug for de ældre, vurderer forbrugerøkonom i PFA. Faglige Seniorer og DA vil begrænse modregning i folkepensionen, så flere ældre vil arbejde videre.

Danske seniorer skifter job som aldrig før. Andelen af lønmodtagere over 55 år, som skifter fra en stilling til en anden, er steget med 43 procent i perioden 2010 til 2019.

Til sammenligning er andelen blandt de 20-34-årige, der skifter job, i samme periode vokset med 36 procent, mens den blot er øget med 8 procent i aldersgruppen 35-54 år. Det viser tal fra PFA Pension. 

LÆS OGSÅ: Stor gruppe ansatte afskåret fra populær lønforsikring: DF åbner for højere dagpengesats

Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA, mener, at udviklingen vidner om, at det danske arbejdsmarked er ved at ændre karakter. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at lønmodtagere oftere skifter job, og at seniorer bliver længere i arbejdstøjet.  

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det er et meget stort kulturelt skifte fra dengang, hvor de gamle næsten fik besked på at gå på pension hurtigst muligt, så der blev plads til de unge. Nu er vi kommet i en situation med mangel på arbejdskraft, så de ældre føler sig mere velkomne, siger han.

Ifølge Carsten Holdum har ældre ansatte generelt færre kræfter end deres yngre kolleger, men til gengæld har de masser af erhvervserfaring med i bagagen.

Ældre kommer til at ligne yngre

Dansk Arbejdsgiverforenings underdirektør Erik Simonsen vurderer, at stigningen både skal ses i sammenhæng med, at vi gennem de seneste år har befundet os i en højkonjunktur, og at der er en høj grad af fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Han ser også en tendens til, at gruppen af ældre over 60 år i højere grad kommer til at ligne de yngre grupper af beskæftigede. 

- For 20 år siden snakkede vi meget om, hvordan vi kunne få de 50-59-årige til at være mere i beskæftigelse. I dag er de fuldstændig integreret på arbejdsmarkedet. De har en beskæftigelsesfrekvens, som fuldstændig matcher den øvrige befolknings, siger Erik Simonsen og fortsætter:

- Når man så tager de 60-64-årige, så er de også ved at nærme sig det billede.  

Ældre uden efterløn arbejder mere

Hos PFA forklarer Carsten Holdum, at ældre medarbejdere ikke har en forøget risiko for at blive fyret. Men at det har været en udbredt opfattelse, at de kan have sværere ved at få foden inden for på en ny arbejdsplads, hvis de har fået sparket i en sen alder. 

- Derfor er det utrolig interessant at se, at de ældre både har lyst til at arbejde videre, men at de også har mulighed for at foretage jobskifter. Det giver en helt anden og bedre arbejdssituation, end hvis man er bundet til den arbejdsplads, hvor man har sin praktiske erfaring, siger forbrugerøkonomen. 

LÆS OGSÅ: Minister om ulighed i lønforsikringer: - Det er bekymrende

Interesseorganisationen Faglige Seniorers landsformand, Ole Ibsen, har gennem flere år på første hånd oplevet en udvikling, hvor seniorer i større omfang vælger at arbejde videre. Det hænger blandt andet sammen med, at efterlønsordningen er blevet afskaffet, forklarer han. 

- Der er ingen tvivl om, at når man laver en massakre på efterlønnen, har det gjort, at der nogle mennesker, som har bragt sig selv i en situation, hvor de er nødt til at arbejde længere, siger Ole Ibsen og henviser til, at en del seniorer gennem årene har givet afkald på deres ret til efterløn mod til gengæld at få udbetalt en skattefri gevinst.

Seniorer risikerer brandbeskatning

For nylig skrev A4 Arbejdsliv, at antallet af 15-59-årige i arbejdsstyrken frem mod 2030 vil falde med 80.000 personer, mens antallet af personer over 60 år vil stige med 160.000. Den udvikling vidner ifølge Ole Ibsen om, at samfundet kan høste store gevinster, hvis man formår at få seniorerne og borgere, der ellers ville gå på folkepension, til at blive i beskæftigelse.

Derfor foreslår Faglige Seniorer, at man fjerner en del af modregningen for seniorer, som vælger at fortsætte med arbejdet. 

- I dag er det faktisk sådan, at hvis man som folkepensionist tager et stykke arbejde, så risikerer man at blive beskattet og modregnet med, hvad der svarer til 80 procent af ens indtægt. Det vil sige, at hvis man tjener 100 kr., så får man kun lov til at beholde 20 kr. selv, siger Ole Ibsen.

- Det er ikke så motiverende, hvis man er pensionist og har arbejdet hele sit liv, siger han.

LÆS OGSÅ: Højesteret slår fast: Ulovligt da kommune trak sygemeldte Karin i løn

Forslaget får en varm modtagelse hos DA. Erik Simonsen forklarer, at seniorer ikke blot risikerer at blive modregnet i folkepension, men at de også får mindre udbetalt i boligydelse og andre tillæg, hvis de arbejder. Han henviser til, at der ikke er modregning for arbejdsindkomst i folkepensionen i vores nordiske nabolande. 

- Derfor kan vi også se, at de ældre arbejder mere i Sverige og Norge. Vi bliver nødt til at begrænse modregningen, når man har arbejdsindkomst samtidig med folkepension. Der skal være et stærkere incitament, hvis vi skal overtale de ældre til at fortsætte i beskæftigelse, siger han.