Hans_og_H__nge
Venstres Hans Andersen (tv.) og SFs Karsten Hønge vil hjælpe borgere, der modtager invalideforsikring. Foto: Niels Christian Vilmann/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Presser minister: Stop modregningen for borgere i ressourceforløb

6. okt 2020, 12:50
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bliver presset både fra højre og venstre side i forligskredsen til at ændre de modregningsregler, der gør det tæt på umuligt at få udbetalt invalideforsikring, mens man er på ressourceforløb.

Er kroppen smadret, kan man søge invaliderente. Sådan lød tommelfingerreglen på det danske arbejdsmarked i mange år.

Men i 2013 indførte politikerne med fleksjob- og førtidspensionsreformen ressourceforløb til borgere, der er for syge til at arbejde. Med reformen indførte man også 100 procents indtægtsmodregning på ressourceforløbsydelsen.

LÆS OGSÅ: Enken Janny tæt på at miste huset efter ulykke: Kunne ikke få sin egen invalidepension

Dermed blev det næsten umuligt at få udbetalt sin invalideforsikring, mens man er i ressourceforløb, da pengene går krone-for-krone til kommunekassen.

Det skal laves om, lyder det fra både højre og venstre side af forligskredsen bag reformen, der i øjeblikket forhandler om ændringer i ressourceforløb. Både Venstre og SF vil sænke modregningen.

'Reglerne er helt tossede'

- Som reglerne er nu, er det helt tosset. Det er ualmindeligt hårdt at modregne krone-for-krone. Modregningen skal fjernes, eller i hvert fald minimeres, så den ligner den modregning, der findes på andre ydelser. Det er et vigtigt punkt i forhandlingerne for SF, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).

Også Venstre arbejder for at gøre modregningen af invalideforsikring mindre hård end de 100 procent for borgere, der kommer fra sygedagpenge, fortæller beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).

- Vi anerkender, at for borgere i ressourceforløb kan økonomien være meget stram og blive en forhindring for, at forløbet får et godt resultat. Derfor vil vi gerne kigge på modregningsreglerne, så den enkelte families økonomi kan blive bedre og skabe lidt mere ro i hverdagen, siger han.

SF foreslår, at man eksempelvis tager udgangspunkt i reglerne for førtids- og seniorpension, hvor der modregnes 30 procent. Venstre vil ikke lægge sig fast på, hvad procenten skal være, men har spurgt beskæftigelsesministeriet hvad en 30 procents modredning vil koste.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser til A4 Arbejdsliv, at han ikke har nogen kommentarer til de igangværende forhandlinger.

Rammer primært lønmodtagere

Brancheorganisationen Forsikring & Pension vurderer antallet af lønmodtagere, der har måttet leve på kontanthjælpsniveau, selvom de har en arbejdsmarkedspension, til omkring 50.000. Tallet dækker de første seks år siden opfindelsen af ressourceforløbsydelsen i 2013. 

Den 100 procents modregning betyder, at det nærmest er umuligt at få udbetalt en invalidepension, som mange lønmodtagere har ret til gennem en forsikring mod tab af erhvervsevne.

Får man eksempelvis 8.000 kroner om måneden fra sit pensionsselskab, nedsætter kommunen bare udbetalingen af ressourceforløbsydelsen til de 3.500 kroner, der er op til satsen på 11.500 kroner, og borgeren står med det samme beløb i hånden. 

LÆS OGSÅ: 50.000 er gået glip af invalidepension: 'Der er hul i sikkerhedsnettet'

Dermed skal ens invalidepension være højere end 11.500, hvis man skal se skyggen af pengene - og så forsvinder udbetalingen fra det offentlige helt. 

Det står i modsætning til sygedagpenge, hvor der ikke modregnes, og ydelser som revalidering og fleksjob, hvor der modregnes i langt mildere grad.

- Langt de fleste af dem, der bliver ramt, er lønmodtagere, der kommer fra sygedagpenge. Derfor er det faktisk helt urimeligt, at de bliver mødt med så hård modregning, siger Karsten Hønge.

'Sparker til folk, der ligger ned'

De skrappe modregningsregler gør, at man som gennemsnitlig FH-arbejder på under et halvt år kan gå fra almindeligt arbejde til at skulle leve af en tredjdel af sin indkomst, når de 22 ugers dagpenge er opbrugt.

SF er enig med Venstre i, at det ville gøre en positiv forskel for mange borgere i ressourceforløb, hvis de kunne få udbetalt invalidepensionen oveni ressourceforløbsydelsen.

Hans Andersen (V) fremhæver, at folk selv har indbetalt til den invalideforsikring, der dækker i mange tilfælde, men effektivt set bliver sat ud af kraft, når man kommer på ressourceforløb.

- Det spiller en rolle for Venstre, at det skal kunne betale sig at spare op og forsikre sig bedst muligt. Det har jeg stor respekt for, at man gør, siger han.

Ikke for borgere i jobafklaringsforløb

Mange pensionsselskaber vælger at stoppe udbetalingen af invalidepensionen, da pengene alligevel går til det offentlige, og først genoptage den, når kunden kommer over på en anden ydelse.

Pensionskasserne har mulighed for at udbetale et skattefrit engangbeløb, men det er enormt svært at ramme rigtigt, når selskabet ikke ved om ressourceforløbet varer i eksempelvis to eller fem år, lyder det fra Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.