Flere partier åbner døren på klem for at trække Danmark ud af Postnord for at lave en ny national omfordeling af breve og pakker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Postnord: Partier åbner for at trække Danmark ud

20. jan 2020, 21:27
Transportministeriet vil senest til marts undersøge konsekvenserne af at trække Danmark ud af Postnord.

Postvæsenet skal igen på danske hænder. Sådan lyder det fra flere partier, som åbner for at trække Danmark ud af Postnord og i stedet lave en national plan for omdeling af breve og pakker. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Bubber gjorde barnepigen gravid - Her er konsekvensen

Postnord blev stiftet i 2009 som en fusion af det danske Post Danmark og det svenske Posten AB, og siden har den danske regering ejet 40 pct. af Postnord, mens den svenske regering ejer de øvrige 60 pct.

- Tiden er løbet fra det overstatslige samarbejde. Den post, der er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark, siger postordfører Hans Kristian Skibby (DF) til Jyllands-Posten.

Ifølge et notat fra Transportministeriet skal det senest i marts undersøges, hvilke konsekvenser det vil have at udskille den danske del af Postnord – både hvad angår økonomi og personale.

Venstre har tidligere advaret mod en sådan skilsmisse, men partiet har ændret kurs.

- Overordnet set er jeg ikke sikker på, at den nuværende konstruktion er den bedste for fremtiden, siger postordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Han er overbevist om, at digitaliseringen i Sverige vil tage til i styrke de kommende år, og at det vil presse den samlede økonomi i Postnord og dermed også blive en belastning for den danske statskasse.

De Radikale er ikke afvisende over for at trække Danmark ud af Postnord.

- Jeg synes, at man skal overveje det, hvis der er nogle fordele i det. Det er et forslag, som vi skal se på, siger postordfører Andreas Steenberg (R), mens De Konservatives Niels Flemming Hansen i Jyllands-Posten kalder en skilsmisse for "en interessant tanke, men vi vil gerne lige kende prisen på den".

Transportminister Benny Engelbrecht vil ikke kommentere en mulig skilsmisse, så længe der pågår politiske drøftelser om den fremtidige befordringspligt.

LÆS OGSÅ: Rejsekonge alvorligt syg: - En stor mavepuster