Flere oplever vold på jobbet

9. jul 2011
Kig dig over skulderen, mens du arbejder. Vold på jobbet er fordoblet på bare fem år.

De sidste fem år er der sket en eksplosion i vold på jobbet.

Dobbelt så mange danskere bliver hvert år overfaldet, mens de passer deres arbejde, viser den seneste undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Det er især offentligt ansatte som betjente, pædagoger og lærere, der har grund til at kigge sig ekstra over skulderen, når de arbejder.

Læs også: Top seks: Hvem får flest tæsk på jobbet

”Vi ser, at bremsen for vold mod offentligt ansatte er blevet mindre. Vores formodning er, at der er mindre respekt for, at de offentligt ansatte arbejder efter love og regler. Som når forældre truer læreren i skolen,” siger direktør Palle Ørbæk, der står bag rapporten.

Samtidig skyldes noget af stigningen, at der er kommet mere fokus på området, så flere vil berette om det til forskerne bag undersøgelsen.

Alt for travlt

I 2010 havde én ud af 13 danskere i arbejde været udsat for vold på arbejdspladsen inden for det seneste år. Fem år tidligere var det blot en ud af 33. Samtidig er trusler også blevet mere udbredte.

Både hos sygeplejerskerne og socialpædagogerne får nedskæringer og mindre personale til flere opgaver en del af skylden for volden. På landets sygehuse oplever de ansatte den stigende vold, forklarer næstformand for sygeplejerskerne i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

”Problemet for pårørende og personale er, at alt skal gå meget stærkere. Der er ofte ikke den ro, der skal til, for at undgå at situationerne udvikler sig voldeligt,” siger Dorte Steenberg.

Hun kritiserer regionerne for at skrue så højt op for tempoet, at der ikke er tid til at tale med de pårørende og patienter.

”Det er ikke nødvendigt, at der er vold. Vi ved, hvad der skal til for at bringe det ned på nul, og det kan vi gøre, hvis der er tid til snakke med borgerne,” Dorte Steenberg.

Risiko

Palle Ørbæk slår fast, at det har store omkostninger for den enkelte og for samfundet, at volden er blevet så udbredt.

”Det kan give langvarige nervøse lidelser som angst, hvis man ikke håndterer det rigtigt,” påpeger han.

Hver fjerde pædagog havde i 2010 været udsat for vold. I det fag vil der altid være fare for, at udviklingshæmmede og psykisk syge bliver voldelige. Men kommunerne sætter sikkerheden for socialpædagogerne på spil, når de forsøger at spare personale, mener Vibeke Greve Kristensen, der er leder af afdelingen for arbejdsskader hos Socialpædagogerne.

”Vi er stærkt bekymrede. Vi kan se, at kommunerne sparer på uddannet personale, og bruger flere vikarer. Det gør borgerne nervøse, og det giver udtryk i mere voldelig adfærd,” mener Vibeke Kristensen.

Forråelse

Arbejdsgiverne for sygeplejerskerne på landets sygehuse mener ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem vold og travlheden på arbejdet.

”Vi har travlt, og det er blevet et vilkår for, at vi kan løse vores opgaver overfor borgerne, men vi skal samtidig forebygge vold,” siger Jens Stenbæk, formand for løn- og personaleudvalget i Danske Regioner.

Flere regioner er i færd med at indføre politikker for at stoppe volden. For målet må være at komme helt af med volden på sygehusene.

”Den stigning er nok et korrekt billede af samfundet generelt. Der er en stigende forråelse i vores samfund. Og på vores område reagerer folk voldeligt, når man ikke kan få den hjælp, som man ønsker,” siger Jens Stenbæk.