Flere ledige risikerer at miste dagpengene

1. jul 2011, 22:45
Alene inden for det seneste år er gruppen af danskere, som har været ledig i 24 år vokset fra 9.000 til 18.000 personer.

Præcis om et år vil tusindvis af ledige miste den månedlige check fra deres a-kasse. Det sker, når den nye forkortede dagpengeperiode på to år får fuld virkning.

I en ny analyse slår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, fast, at der alene inden for det seneste år er sket en fordobling i antallet af arbejdsløse, som har brugt 2-4 år i ledighedskøen.

Det får rådets direktør, Lars Andersen, til at beskylde regeringen for at undervurdere konsekvenserne af dagpengestramningen.

"Hvis dagpengeperiodens halvering trådte i kraft i morgen ville over 18.000 stå uden solidt økonomisk grundlag. Mange af dem vil ikke engang kunne få kontanthjælp, fordi de har formue, ægtefælle med job eller bil og hus," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år blev vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti for et år siden og er fuldt indfaset 1. juli 2012.

Men regeringen forventer, at den kortere dagpengeperiode vil give et velmenende skub og gøre de arbejdsløse mindre kræsne i deres jobsøgning. Ifølge Beskæftigelsesministeriets embedsmænd vil kun 2.000-4.000 personer få frataget deres dagpenge.

Et tal, som altså er væsentlig lavere end de 18.100 a-kassemedlemmer som ifølge AE-rådets analyse har været ledige i 2-4 år.

Arbejdsmarkedsordfører fra Venstre Ulla Tørnæs har ikke meget til overs for AE-rådets analyse.

"Efter min overbevisning er det det rene gætværk at forvente at så mange vil få frataget deres dagpenge. Erfaringen viser, at ledige begynder at opføre sig anderledes og søge job bredere, når deres dagpengeperiode er ved at udløbe. Tallet vil falde, det er jeg sikker på," siger hun.

Hos oppositionen er man klar med en løsning til de ledige, hvis de står til at få fjernet deres dagpenge:

"Det er meget alarmerende tal, alle røde lamper må blinke her, også for regeringen. Har vi et rødt flertal på Christiansborg om et halvt år, så synes jeg, vi skal overveje at midlertidigt gå ind og garantere en forlængelse af dagpengeperioden i et halvt til et helt år for dem, som bliver ramt," siger Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører fra SF.

Hvorvidt S og SF vil tilbagerulle regeringens halvering af dagpengeperioden er endnu uvist. Det vil blive endeligt afgjort af forhandlinger med arbejdsmarkedets parter, siger Eigil Andersen.

Undersøgelsen
- På bare et år er antallet af ledige, der har brugt 2-4 år af deres dagpengeperiode, steget fra cirka 9.300 til cirka 18.100.
- Beskæftigelsesministeriet skønner, at cirka 2.000-4.000 vil falde ud af dagpengesystemet årligt, efter halveringen af dagpengeperioden.
- Analysen konkluderer, at den markante vækst i antallet af ledige, der har brugt mere end ét år af dagpengeperioden, gør, at tallet kan blive langt højere.
Analysen er lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Beskæftigelsesministeriets DREAM.