Flere køber proffer til at skrive ansøgningen

2. nov 2011
For et par tusind kan du få andre til at skrive din jobansøgning. Utroværdigt, siger fagforeninger

1.950 kroner. Så meget koster det at få en konsulent fra Jobcon.dk til at skrive din jobansøgning.

Hos konkurrenten Jobigen.dk kan du købe samme ydelse for 1.399 kroner. Med mindre du kan nøjes med en 'mediumpakke', hvor du kun får læst korrektur og peppet layoutet op.

Der er gang i forretningen hos de virksomheder, der tilbyder at optimere, coache eller direkte skrive jobansøgninger for danskere, der enten ikke gider eller ikke kan selv.

Flere arbejdsløse betaler sig på den måde fra at skrive ansøgning, viser en rundringning foretaget af Avisen.dk.

"I USA og England er det et stort marked, men i de sidste par år er det også vokset herhjemme. Vi får 50-60 henvendelser per dag - både fra arbejdsløse og folk i job," siger Mogens Jungersen fra Jobcon.dk.

S-togskontrollør købte ansøgning

De professionelle ansøgningsskræddere skriver ansøgningen baseret på et telefoninterview. Det er mest højtuddannede akademikere, der vælger at betale sig fra at skrive ansøgning.

Men virksomheden Jobigen.dk mærker også en stigning i antallet af laboranter, kontoransatte og andre faggrupper med mellemlange eller korte uddannelser.

"Vi har alle typer efterhånden. For nylig havde vi en person af anden etnisk herkomst, der skulle have hjælp til en ansøgning som S-togskontrollør," fortæller Bjarke Bekhøj fra Jobigen.dk.

Den høje arbejdsløshed har intensiveret kampen om de gode jobs. Mange forsøger at komme et skridt foran konkurrenterne ved at 'købe' en professionel ansøgning.

"Ja, efterspørgslen hænger da også sammen med en form for desperation," siger Bjarke Bekhøj.

Djøf'er betalte 5.000 kr. for CV

Ifølge fagforbundet Djøf er det også en voksende trend i Sverige at betale professionelle for at skrive ansøgninger. Blandt deres egne medlemmer stødte chefkonsulent Frederik Juel for nylig på en person, der havde betalt 4.000-5.000 kroner for at få udformet en profil på netværket Linkedin samt et CV.

Og det er en rigtig dårlig ide, mener han.

"Det at skrive en ansøgning er et personligt dokument, som viser hvem du er. Du skal kunne stå på mål for ansøgningens indhold, når du skal til jobsamtale. Derfor bliver det mere troværdigt og samstemmende, hvis du gør det selv," siger Frederik Iuel.

Det er noget sludder, mener Mogens Jungersen fra Jobcon.dk.

"De fleste har ikke brug for at kunne skrive ansøgninger. Og hvornår er det lige præcis, at man lærer det på jurastudiet? Grundlæggende kan vi jo ikke gøre folk bedre, end de er, vi kan blot hjælpe dem til at præsentere sig bedst muligt over for arbejdsgiveren," siger han.

Ingen skam at købe en ansøgning

Både Djøf og andre fagforeninger tilbyder deres medlemmer gratis coaching, når de skriver jobansøgninger, lige som både offentlige og private jobcentre tilbyder kurser i jobsøgning og CV-skrivning.

Men til forskel fra Djøf har Jobrådgivernes Brancheforening intet at udsætte på personer, der 'shopper' jobansøgninger.

"Hvis noget har det behov for den ekstra hjælp, er der intet galt i det. Det afgørende er, at du holder dig til sandheden," siger direktør Jørgen Borre Larsen.

Mogens Jungersen erkender dog, at der er sket et skred i mentaliteten omkring jobansøgninger.

"Det her var ikke gået for 10-15 år siden. Men i dag betaler vi os fra flere ting. Vi går til psykolog, vi får ordnet have og får bragt indkøbsvarer til døren. På den måde er det også blevet mere legitimt at købe sig til hjælp med at finde job," siger han.