Køber man sit kæledyr på nettet i stedet for i en dyrehandel, risikerer man, at der ikke er styr på dyrevelfærden. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Flere køber kæledyret på nettet: Kan gå ud over dyrevelfærd

31. jul 2019
Flere dyrehandler må lukke, og det skyldes blandt andet, at flere køber dyr på nettet. Det udgør en risiko for dyrevelfærden, lyder det fra brancheorganisation.

I takt med at salget af hundehvalpe, kaniner og skildpaddder stiger på internettet, må flere dyrehandler dreje nøglen om. For mens en undulat typisk koster 300 kroner i den lokale dyrehandler, kan den fås for 50 kroner online. Det skriver dr.dk.

De seneste 10 år er antallet af fysiske butikker, hvor man kan anskaffe sig familiens kæledyr, faldet fra 300 til under 100.

LÆS OGSÅ: Centerrådsmedlem i CEPOS: Fritiden kan stresse mere end jobbet

Det ærgrer talsmand for dyrehandlernes brancheorganisation, Fokus på dyr, Dan Nürnberg sig over.

- Vores omsætning i branchen falder, for vi har svært ved at følge med på priserne, siger Dan Nürnberg til dr.dk.

Han mener dog også, at dyrehandlernes nedgang skyldes, at færre har tid til at passe et kæledyr, og efterspørgslen derfor er mindre.

Pas på dyrevelfærden

Selv om det lyder godt for forbrugeren, at det ikke behøver at koste en bondegård, at anskaffe sig et dyr til hjemmet, er der ifølge Dan Nürnberg konsekvenser ved at flytte handlen online.

Dyrehandler er nemlig underlagt en række krav og regler, som skal sikre, at dyrene bliver behandlet ordentligt. Blandt andet kræver det en to-årig uddannelse, før man har lov til at åbne en dyrehandler, og hos dyrehandleren får man en pasningsvejledning med til sit nye familiemedlem.

Dan Nürnberg er glad for, at der er strenge krav, men han advarer mod, at nogle forhandlere på nettet ikke har styr på dyrenes velfindende.

Også dyrehandler Pia Ibsen, der for nyligt har måttet lukke en af sine tre dyrehandler, Pito i Viborg, er bekymret for dyrevelfærden ved online-handler.

- Du får ikke en uddannet person, der har 120 procent styr på dyrene. Vi har dyrlægekontrol minimum fire gange om året for at tilse de dyr, vi sælger, siger Pia Ibsen, som heller ikke vil have reglerne ændret.

- Det er godt, det er uddannede folk, som har med dyrene at gøre. Fagpersonale er en god ting, så problemet er, at det er meget nemmere at få fat på dyr i dag end for 10 år siden, tilføjer Pia Ibsen til dr.dk.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man sikrer sig, at dyret kommer fra et godt sted, og der er orden i papirerne på dyrelægeundersøgelser og eventuelle vaccinationer eller behandlinger, inden man køber et kæledyr.