Mere end 200 ansatte har i løbet af de sidste 2 år taget benene på nakken, når Arbejdstilsynet er kommet forbi. Billedet viser et ikke-relateret kontrolbesøg. Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Hundredvis af ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet: 'Det skriger til himlen'

14. jan, 07:55
Mere end 200 ansatte er i løbet af de sidste 2 år flygtet, når Arbejdstilsynet er kommet på kontrolbesøg, viser nye tal. Flugten bunder ofte i problemer med dårligt arbejdsmiljø og illegal arbejdskraft, mener forsker.

Når Arbejdstilsynet kontrollerer byggepladser, kantiner og andre arbejdssteder, reagerer de ansatte i mange tilfælde ved at tage benene på nakken og spæne afsted.

Det viser tal fra den seneste opgørelse over den såkaldte fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet står for i fællesskab. 

LÆS OGSÅ: Styrelse glemte hundredvis af sager om arbejdsskader: Borgere måtte vente på erstatning i månedsvis

Således viser opgørelsen, at i alt 233 personer i perioden fra marts 2017 til juni 2019 er stukket af, når Arbejdstilsynet er kommet på besøg.

- Det skriger jo til himlen. Arbejdstilsynet er dem, der passer på de mennesker, der udfører et stykke arbejde i Danmark, og når de ansatte føler sig nødsaget til at springe over plankeværket, så fortæller det mig noget om, hvad det er for en grim situation, de kan være bragt i, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F til A4 Arbejdsliv. 

Af den nye opgørelse fremgår det desuden, at ansatte fra Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst, der omfatter Hovedstaden, Sjælland og Bornholm, har besøgt 99 arbejdssteder, hvor i alt 203 ansatte er stukket af.

I resten af landet har Arbejdstilsynets kontrolfolk alene fra oktober 2018 til juni 2019, oplevet 13 episoder, hvor i alt 30 ansatte har fået travlt med at komme væk. 

'Wild-west tilstande' 

Ifølge Bjarke Refslund, arbejdsmarkedsforsker og lektor i sociologi på Aalborg Universitet, er der ofte en række forskellige årsager, der spiller ind, når ansatte vælger at  stikke af fra myndighederne. 

- Hvis østeuropæere løber, er det som regel, fordi der er problemer med skatten, arbejdsmiljøet eller en manglende overenskomst, som de ikke har lyst til at høre om. Hvis det til gengæld er illegale migranter, står der noget andet på spil - de risikerer at få en bøde og blive sendt ud af landet, siger Bjarke Refslund. 

Det kan handle om, at de fortæller deres ansatte: 'Hvis du fortæller til Arbejdstilsynet, at du går og bryder ned uden maske på, bliver du sendt hjem. Og så får jeg fat i en ny rumæner'
Bjarke Refslund, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet 

Ifølge forbundssekretær Henning Overgaard er det ikke unormalt, at fagforbundets medarbejdere støder på ansatte, der af deres arbejdsgiver har fået besked på at flygte, hvis myndighederne kommer på besøg. 

- Det fortæller mig, at der er tale om nogle wild-west tilstande indenfor en række særligt udsatte brancher, hvor de ansatte bliver budt arbejdsforhold, som de fleste danskere slet ikke kan forestille sig, siger Henning Overgaard. 

Finder nye metoder

Arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund peger på, at der ofte er en helt særlig grund til, at medarbejdere får besked på at rende af pladsen.

- Arbejdsgivere, der fortæller deres medarbejdere, at de skal stikke af, er typisk dem, der helt bevidst orkestrerer forskellige lovovertrædelser inden for skat, arbejdsmiljø og arbejdstilladelser, slår forskeren fast. 

- Det kan handle om, at de fortæller deres ansatte: 'Hvis du fortæller til Arbejdstilsynet, at du går og bryder ned uden maske på, bliver du sendt hjem. Og så får jeg fat i en ny rumæner', siger Bjarke Refslund.

Han peger også på, at strategien med at stikke af er et billede på, at direktører uden rent mel i posen hele tiden finder nye metoder til at undgå myndighedernes kontrol. 

LÆS OGSÅ: Specialarbejderen Steen vejer 174 kilo: Mange ved godt, at der er noget galt

- Lige i starten vidste myndighederne ikke, hvad de skulle gøre ved det, men nu er de begyndt at arbejde mere taktisk: Dvs. hvor går man ind henne, hvem står hvor, skal politiet placeres ved bagindgangen osv. Det er jo et spil i løbende udvikling, hvor dem, der ikke vil kontrolleres, bliver bedre til at finde strategier til at undgå at blive opdaget, fortæller Bjarne Refslund. 

Arbejdstilsynet oplyser da også i den nye opgørelse, at tilsynet bruger oplysninger fra arbejdssteder, hvor ansatte er flygtet, i planlægningen af deres fremtidige aktioner.