Flere går i Akasse men uden om LO

6. okt 2009
LOkasserne får ikke del i den fremgang, der er for Akasserne

Ti års medlemsfald for A-kasserne er nu brudt. Men udviklingen er helt gået uden om de LO-baserede A-kasser, som stadig taber medlemmer.

Det seneste halve år har A-kasserne samlet set fået flere medlemmer, i alt 10.865 siden januar. Det viser en undersøgelse, som A-Kassernes Samvirke har lavet.

Derfor burde Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke, være en glad mand. Men han er nu mest bekymret, fordi udviklingen er gået forbi LO-A-kasserne. Og det er blandt de typiske LO-medlemmer som smede og slagteriarbejdere, at ledigheden er steget mest.

Soialpædagogerne kan spore en lille fremgang - det samme kunne HK fra juli til august. Men ellers er billedet sort over hele LO-linjen. Og det samlede tab siden juli sidste år er 33.620 medlemmer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Også lukket for kontanthjælp

"Det overrasker mig, at der ikke er mere markant vending for LO-forbundenes A-kasser, for det er her, ledigheden stiger, og hvor folk derfor burde blive bekymrede og melde sig ind i en A-kasse. Det gode spørgsmål er jo, hvad man skal forklare det med", siger Verner Sand Kirk.

"Når vi i en situation som nu ikke oplever en stigning, vil vi få en stadig større gruppe, som kommer til at stå helt uden forsørgelse, hvis de bliver ledige, for mange af dem kan ikke få kontanthjælp" siger han.

Kontanthjælpsreglerne er strammet markant siden sidst, der var arbejdsløshed. Så nu er der lukket for de kommunale kasser, hvis man selv har bare en smule penge. Og det behøver ikke at være mange: En brugt bil og en kone - eller mand - kan være nok.

A-kasse vinderne

Nogen af dem, der har fravalgt LO-A-kasserne, har meldt sig ind i en af A-kasserne udenfor hovedorganisationerne - også kaldet de 'gule' fagforeninger. Her er medlemstallet er gået modsat LO-forbundene - nemlig lodret i vejret og er steget med 17.330 siden sidste år.

De selvstændiges A-kasser er steget med 1.762, FTF har oplevet et mindre fald på 515, mens akademikernes hovedorganisation, AC, har fået 7.448 flere medlemmer.

Flere akademikere i A-kasse

At flere akademikere vælger A-kassen, undrer derimod ikke Verner Sand Kirk.

"De kan jo melde sig ind som dimittender og dermed få dagpengeret med det samme, så i en tid med arbejdsløshed vil AC-A-kasserne få flere medlemmer med det samme."

For de andre kasser gælder reglen om et års medlemsskab og et års arbejde og det har mange glemt i tiden med høj beskæftigelse.

Se hele undersøgelsen på www.ak-samvirke.dk.