20210219-134514-L-1920x1277we
At flere fagforbund tilslutter sig sygeplejerskernes krav om mere i løn via et opgør med tjenestemandsreformen, øger ikke chancerne vurderer professor på RUC Bent Greve.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere forbund tilslutter sig opgør med udskældt reform: Det er en dårlig nyhed for sygeplejerskerne

28. apr 2021, 05:55
Kampen om ligeløn er ikke kun sygeplejerskernes. Den gælder alle de kvindefag i den offentlige sektor, der er for lavt indplaceret, fastslår flere fagforbund. De kræver også et opgør med tjenestemandsreformen. Men at flere fagforbund tilslutter sig sygeplejerskernes krav om mere i løn, øger ikke chancerne vurderer professor på RUC Bent Greve.

Det er tid til at gøre op med tjenestemandsreformen, der placerede sygeplejersker i en lavere lønramme end for eksempel lærere og politibetjente, og betale sygeplejersker mere.

Torsdag varslede sygeplejerskerne strejke efter at have sagt nej til en overenskomstaftale, og samme aften meddelte flere partier, at de ønsker at lægge pres på regeringen for at åbne trepartsforhandlinger. 

Både Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten har fundet sammen om et opgør mod den gamle reform fra 1969, som sygeplejerskerne mener er skyld i deres lønefterslæb.  

LÆS OGSÅ: Fængselsforbundet: Opgør med Tjenestemandsreform må ikke forsimples til kønskamp

Kampen er ikke kun sygeplejerskernes

Men kampen mod Tjenestemandsreform er ikke kun sygeplejerskernes, påpeger flere andre fagforbund. Også bioanalytikere, pædagoger og kommunalt ansatte kræve mere i lønningsposen. 

Det er en dårlig nyhed for sygeplejerskerne, at flere andre forbund også vil være en del af trepartsforhandlingerne. Det bliver en yderligere komplikation
Professor på RUC, Bent Greve. 

En ny græsrodsbevægelse og et nej fra sygeplejerskerne har skabt momentum for et opgør med tjenestemandsreformen, der har fastholdt kvindefagene med et historisk lønefterslæb, siger formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs. 

-  Vi skal have en trepartsforhandling, og vi skal med, fastslår hun. 

- Som bioanalytiker blev vi også impliceret som et kvindefag i 1969. Dengang var vi lægernes assistenter, som bare skulle tjene lidt håndøre, fortæller Martina Jürs til A4 Overenskomst. 

I et debatindlæg hos Altinget kræver også Mona Striib, forbundsformand i FOA og formand for Forhandlingsfællesskabet, at regeringen skal indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om ligeløn og lande en aftale inden nytår. 

LÆS OGSÅ: Arbejdsmarkedets parter kan ikke gøre op med uligeløn alene

- Frustrationerne sidder helt ude på tøjet for mange offentlige ansatte i lønspørgsmålet. Der er behov for, at regeringen rykker længere frem på banen nu, hvor flere støttepartier også anerkender de negativ kønsmæssige konsekvenser ved Tjenestemandsreformen. Det bør en socialdemokratisk regering også, skriver Mona Striib i indlægget. 

Hun fremlægger samtidig en overordnet fire-punktsplan for trepartsforhandlingerne.

Flere forbund øger ikke chancerne 

Men at flere fagforbund tilslutter sig sygeplejerskernes krav om mere i løn, øger ikke chancerne for rent faktisk at få mere i lønningsposen, vurderer professor på RUC Bent Greve. 

- Det er en dårlig nyhed for sygeplejerskerne, at flere andre forbund også vil være en del af trepartsforhandlingerne. Det bliver en yderligere komplikation, mener jeg. For hvis man vælger at give noget ekstra til sygeplejerskerne, hvordan skal politikerne så sige nej til andre forbund, og så begynder det at blive rigtig dyrt, siger Bent Greve til A4 Overenskomst. 

LÆS OGSÅ: Gretes svære valg: Dette bliver afgørende for konfliktens forløb

Lover regeringen enkelte forbund flere penge, vil det ifølge ham åbne for Pandoras æske.

- Giver man en ekstra pose penge nu, vil der være grupper, der ved kommende overenskomstforhandlinger siger: 'Lad os hellere stemme forslaget ned og true med konflikt, påpeger han.  

Bent Greve tror i det hele taget, at trepartsforhandlinger vil blive vanskeligt at opnå.

- Hvis man skal noget, bliver det formentlig et løfte om at undersøge lønstrukturen forud for den næste overenskomstfornyelse om tre år. Jeg mener, at det bliver en meget svær øvelse at gøre mere her og nu, siger han.