Flere fattige familier søger julehjælp

22. nov 2009
Fattigdom tvinger flere familier til at søge humanitære organisationer om julehjælp. Jeg forsøger at redde mine børns jul, siger Johanne Kjærgaard, der er alenemor.

Organisationer som Frelsens Hær, Mødrehjælpen, Børnenes Kontor og ASF-Dansk Folkehjælp har mere travlt end nogensinde før.

For langt flere økonomisk trængte familier og enlige forældre søger de traditionelle julehjælpspakker, der med madvarer til julemiddagen, gavekort eller kontanter skal gøre julen til børnenes fest.

Ud af arbejdsmarkedet

"Bunken med ansøgninger er større i år," siger Rainer Lenze, forretningsfører i Børnenes Kontor.

"De dårligste stillede danskere har været en tur inde på arbejdsmarkedet, men er igen røget ud i fattigdom," begrunder han.

For nylig blev Johanne Kjærgaard fra Haderslev fyret fra sit job som køkkenassistent. Hun er alenemor til en dreng på fire år og en pige på to år og har meget svært ved at få dagpengene til at række.

Børns jul skal reddes

”Pengene er små, og med min ansøgning om en julepakke forsøger jeg at redde mine børns jul, så det hele bliver lidt mindre surt,” siger Johanne Kjærgaard.

Det samme gør en alenemor til tre.

”Må nok bide i det sure æble og søge om hjælp denne jul. Hvis det bare kun så sort ud her, ville jeg være lykkelig. Har ikke til dagen eller vejen i øjeblikket,” skriver hun i et internetforum for mødre.

Læs også: Børnene er krisens oversete ofre

Finanskrisens skyld

I Mødrehjælpens rådgivning kommer flere mødre med økonomiske problemer, fortæller kommunikationschef Jakob Kjøller.

Vi får flere ansøgninger (om julehjælp, red.), end vi plejer. Stigningen skyldes finanskrisen, der har slået bunden ud af arbejdsmarkedet og gjort flere langtidsledige," siger han.

Johanne Kjærgaard benyttede sig i efterårsferien af et tilbud fra ASF-Folkehjælp. Hun tog sine sine børn med på et ferieophold arrangeret af den humanitære organisation.

25 pct. stigning

”Der har gennem året været 25 pct. mere søgning til vore fattigdomsorienterede aktiviteter. Det forventer jeg også vil være tilfældet med søgningen til julehjælpen,” siger generalsekretær for ASF-Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem

”Flere modtager kontanthjælp, starthjælp eller dagpenge, og folk, der i forvejen var fattige er blevet fattigere, fordi priserne er steget i modsætning til deres indtægt,” siger generalsekretæren.

Også Frelsens Hær forventer flere julehjælps-ansøgninger.

”I fjor slog det rekord, når det kommer til ansøgninger, og desværre ville det undre mig meget, hvis ikke det sker igen i år, for langt flere er blevet arbejdsløse” siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær.

Ønsker bidrag

Ingen af de humanitære forventer at kunne imødekomme alle ansøgninger om julehjælp. Derfor opfordrer de til, at alle bidrager til deres indsamlinger.

SF’s socialordfører, Özlem Cekic, er foruroliget over udviklingen, som hun mener, at regeringen har ansvar for.

”Regeringen producerer med kontanthjælpsloft og andre fattigdomsfremmende tiltag dette armod. Konsekvensen er, at især børnene rammes hårdt, når de ikke som andre børn har mulighed for glæder i hverdagen og ved højtider,” siger hun.

Derfor ønsker SF, at regeringen omgående tilbyder udsatte familier en nødhjælpspakke, der sikrer børn gratis kulturtilbud, offentlig transport, tøj samt tre sunde daglige måltider.