20200807-120529-L-1920x1279we
Flere steder opfordrer man husejere til at salte grundigt, så veje og fortove ikke er så glatte, når skraldefolk kommer forbi (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Pas på skraldemændene: Glat underlag skaber arbejdsulykker

10. feb 2021, 17:35
Der er i den seneste tid registreret flere arbejdsulykker for skraldemænd i Assens Kommune, som er relateret til vintervejret. Den primære årsag til ulykkerne er manglende rydning og saltning af veje. Nu opfordrer Assens Forsyning og renovatørfirmaet Meldgaard Miljø alle med ansvar for veje og fortove om at sikre den nødvendige snerydning og saltning.

Selvom børn og ligesindede sjæle er glade for is på vejene, så er det langt fra alle, som er det. Glatte veje og fortove har nemlig i de seneste dage været årsag til flere arbejdsulykker for skraldemænd i Assens Kommune på Sydfyn. 

LÆS OGSÅ: Frustrerede skraldemænd skal til at arbejde aften: 'Den største gulerod er, at man har tidlig fri'

- De primære årsager til de arbejdsulykker, vi oplever i øjeblikket er, at der ikke ryddes og saltes. Skraldemændene kommer typisk i de mørke og tidlige timer, hvor det er vanskeligt at vurdere, om et tyndt lag vand på vejen eller stien er frosset til is og omdannet til en spejlglat skøjtebane. Desværre hænder det, at vores medarbejdere opdager det på den hårde måde ved, at benene pludselig forsvinder under dem - og vupti, så ligger de der, siger afdelingschef Freddy Fogh Sørensen hos Melgaard Miljø A/S.

Overfor A4 Arbejdsliv fortæller Freddy Fogh Sørensen, at der er tale om fem faldulykker i Assens Kommune.

Opfordring til de ansvarlige

Derfor sender kommunen en opfordring til alle husejere, viceværter, grundejerforeninger og andre med ansvar for veje og fortove om at sikre den nødvendige rydning og saltning:

- Vi ønsker naturligvis at sikre det bedst mulige arbejdsmiljø uden risiko for faldskader og arbejdsulykker. Samtidig er muligheden for at få tømt sin affaldsbeholder til tiden langt større, hvis vi alle giver en hånd med og sikrer, at der er ryddet og saltet fra affaldsbeholderens placering og ud til det sted, hvor skraldebilen typisk holder parkeret og rundt om den, siger Søren Rasmussen, drifts- og affaldschef hos Assens Forsyning.

Andre kan genkende problemet

Der er ikke kun hos Assens Kommune, at de oplever problemer med manglende rydning og salt af veje. Hos Urbaser, der står for dagrenovation og genbrugsaffald for Sønderborg Forsyning, oplever man samme problem:

- Vi oplever, at der er færre, som rydder sne og vinterbehandler deres veje i private hjem, efter at Post Nord ikke kører så jævnligt ud. Det er et af vores større problemer, siger Erik Bohn Andreasen, der er driftschef hos Urbaser.

LÆS OGSÅ: Skraldemænd strejker på femte døgn: Firma vil ikke acceptere valg af tillidsmand

Urbaser har dog ikke haft nogen vinterrelaterede faldulykker i Sønderborg i de sidste par dage.