Flere elever fuppes på skønhedsskolerne

24. sep 2013, 09:55
Flere unge spilder tid og penge på private uddannelser til kosmetolog. Fagforening og brancheforening er magtesløse over for fupuddannelserne, og opfordrer derfor elever til at se sig for.

Unge, der drømmer om at lave smukke negle og tjekket makeup, skal tænke sig grundigt om, før de møder op hos én af landets mange private kosmetologskoler.

Sådan lyder det fra brancheforeningen Dansk Kosmetologforening, der nu advarer vordende kosmetologer om, at useriøse uddannelser er i fremgang.

"Det er fristende at springe over hvor gærdet er lavest og vælge en et-årig discount-uddannelse til 20.000 kr. Men her bør alarm-klokkerne ringe, for det er for billigt," siger Diana Sommer, formand for brancheforeningen Dansk Kosmetologforening.

Også i kosmetologernes fagforbund Dansk Frisør og Kosmetikerforbund har man længe været ked af tilstanden i skønhedsbranchen.

"Visse steder i branchen er det ren 'Wild West'. Man har gennem årtier vænnet sig til, at tjene penge på eleverne, men omvendt har de ikke haft ret til en rigtig uddannelse," siger Poul Monggaard, forbundsformand i Dansk Frisør og Kosmetikerforbund.

Christine blev smidt ud

Det lærte Christine Tegllund Hansen på den hårde måde, da hun blev smidt ud af Københavns Kosmetologskole sammen med sine fem holdkammerater.

Christine havde betalt 15.000 kr. for et års uddannelse på skolen, men efter hun havde lavet talløse neglebehandlinger og massager af skolens kunder, uden at modtage nævneværdig undervisning, fik hun nok.

Derfor konfronterede Christine og hendes holdkammerater chefen - se hvordan det gik her.

Flere fuppes i vækstbranche

Ifølge brancheforeningen Dansk Kosmetologforening er Christine én blandt det stigende antal kvinder og mænd, der brænder deres opsparing af på skønhedsuddannelser, der er alt for useriøse.

"Jeg bliver ked af det, når nogen i branchen giver pigerne en drøm om en uddannelse og fremtid, og så skuffer dem", siger Diana Sommer, formand for brancheforeningen Dansk Kosmetologforening.

Ifølge Diana Sommer får dobbelt så mange danskere lakeret negle og lagt ansigtsmasker af professionelle i dag end for fem-ti år siden. Derfor eksploderer antallet af brodne kar blandt kosmetolog-branchens uddannelser disse år.

Elevens eget ansvar

"Det går ud over kunderne og vores forretning. Men vi kan desværre ikke lukke de uddannelser, der ikke gør det godt nok," siger Diana Sommer.

Derfor mener Diana Sommer, at kommende kosmetologer selv må tage ansvaret for at finde en god uddannelse.

Ifølge Poul Monggaard er kosmetologernes forbund også magtesløse over for de useriøse uddannelser.

"Vi oprettede kosmetikeruddannelsen netop for at regulere uddannelsen under erhvervsuddannelsesloven. Men politikkerne burde tage kampen op med de brådne kar i det private," siger Poul Monggaard.

Vil man uddanne sig privat skal uddannelsen ifølge Diana Sommer være autoriseret af branchens internationale standard kaldet CIDESCO.

Ellers må man bruge de to et halvt år, det tager at blive kosmetolog på én af landets tre erhvervsuddannelser.

Læs Diana Gerstrands gensvar her