Peter Hummelgaard bebuder nu et stort gennemsyn af førtidspensionsreformen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Flere dør kort efter de har fået førtidspension: Nu taler minister

29. aug 2019
Efter reformen af førtidspensionen i 2013 dør en langt større andel borgere, i månederne efter de har fået førtidspension. Minister vil lave "kritisk" eftersyn af den udskældte reform.

Borgere skal have førtidspension, så snart de er berettiget til det og ikke trækkes igennem urealistiske ressourceforløb. 

Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard efter at nye tal fra Beskæftigelsesministeret viser, at langt flere danskere end tidligere dør inden for de første seks måneder efter, de har fået tilkendt førtidspension.  

LÆS OGSÅ: Bjarne fik førtidspension efter årelang kamp: Døde dagen efter

Tallene har affødt stor kritik fra blandt andet Alternativets Torsten Gejl. 

- Det viser, at systemet er blevet strammet så meget, at de mest syge i vores samfund bliver udsat for en meget uværdig behandling, sagde Torsten Gejl tidligere på ugen til A4 Nu.

Af den nye opgørelse fra Beskæftigesesministeriet fremgår det, at 3,8 pct. af landets førtidspensionister døde senest et halvt år efter, de fik tilkendt pensionen. Før førtidspensionsreformen i 2013 lå det tal på 2,4 pct. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke kommentere direkte på stigningen, men hæfter sig ved at "førtidspensionister har flere problemer med helbreddet end andre har".

 - Det kan man også se i tallene. Men jeg vil gerne understrege, at man skal have førtidspensionspension, så snart man er berettiget til det. Og man skal ikke igennem et ressourceforløb, hvis det ikke er realistisk, at man kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, skriver Peter Hummelgaard i et mailsvar til A4 Nu. 

Minister: Problemer med reform 

Beskæftigelsesministeren peger også på, at der nu tilkendes flere førtidspensioner end tidligere. I marts beskrev Berlingske tal fra jobindsats.dk, der viste, at antallet af tilkendte førtidspensioner i 2018 lå på det højeste niveau i mere end 14 år. 

- Det kan skyldes flere ting. Blandt andet at ressourceforløbene kan løbe over flere år, og nogle af ressourceforløbene er endt med, at personen er tildelt førtidspension, skriver Peter Hummelgaard. 

Hen henviser også til, at en nylig lovændring af reglerne for førtidspension, der trådte i kraft i juni sidste år, kan have medvirket til, at flere danskere får tilkendt førtidspension. 

Et af de centrale punkter i lovændringen er, at ressourceforløb kun kan iværksættes, hvis kommunen kan pege på indsatser, hvor der er realistisk  forventning om, at borgeren kan udvikle sin arbejdsevne.

- Det ændrer ikke på, at der fortsat er udfordringer med reformen for fleksjob og førtidspension. Derfor kommer vi til at gennemgå den kritisk, understreger Peter Hummelgaard. 

- Vi skal sikre os, at reformen har den ønskede effekt, og at folk ikke kommer i klemme. Hvad gennemgangen vil vise, og hvad der i givet fald skal ændres, er for tidligt at sige. Men det er en højt prioriteret opgave for regeringen, skriver ministeren videre i mailsvaret.