20190510-152539-L-1920x1920we
Statsminister Mette Frederiksen gik til valg på at løse den akutte mangel på praktiserende læger i yderområderne ved at indføre et halvt års tvungen tjenestepligt for nyuddannede læger. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Langer ud efter valgløfte fra Mette F.: 'Det rene bluff'

7. aug 2020, 07:43
Før valget ville S-formand Mette Frederiksen tvinge hundredvis af unge læger til provinsen for at løse et 'akut' problem i yderområderne. Et år efter valget er det ikke sket.

Statsminister Mette Frederiksen gik til valg på at løse den akutte mangel på praktiserende læger i yderområderne ved at indføre et halvt års tvungen tjenestepligt for nyuddannede læger. Men et år efter at regeringen trådte til, er forslaget endnu ikke blevet til noget.

Antallet af borgere uden adgang til egen praktiserende læge ifølge et nyt datatræk fra Danske Regioner er steget med ca. 19.000, siden Socialdemokratiet præsenterede sit forslag i oktober 2018. I dag er 127.890 danskere således henvist til en lægeklinik drevet af enten regionerne eller en privat aktør, fordi de ikke kan få en alment praktiserende læge.

Det skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Forsker: Hjemmearbejde er ikke længere kun for de privilegerede

Venstre mener, at regeringens tøven med at sætte handling bag eget forslag udstiller, at tjenestepligten var et stunt designet til valgkampen.

- Det viser, at forslaget både i sin form og i sit indhold var det rene bluff. Det var et letkøbt argument op til en valgkamp, der i sit indhold bare var et dårligt forslag. Tvang er ikke vejen frem. Regeringen skulle i stedet skynde sig at komme med nogle forslag, der rent faktisk gør noget ved problemet, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til Jyllands-Posten.

Samme kritik lyder fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg, at forslaget er opstået i en socialdemokratisk fokusgruppe. Det er ikke et godt forslag. Der kommer ikke noget godt ud af tvang, siger han.

Danske Patienter, foreningen Yngre Læger og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kalder den stigende lægemangel et stort problem, men glæder sig over, at regeringen ikke har indført tjenestepligt.

- Almen praksis skal ikke være en straf, det skal være et attraktivt sted at være, det er en helt afgørende del af vores sundhedsvæsen, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at det fortsat er 'et alvorligt og akut problem, når man ikke kan tiltrække praktiserende læger til yderområder i Danmark'.

Men trods modviljen fra både læger, Patientforeningen og partier i Folketinget står ministeren fast på, at en tjenestepligt er 'en væsentlig del af løsningen' på lægemanglen. At regeringen endnu ikke har forsøgt at gennemføre sit eget forslag, skyldes ifølge ministeren coronakrisen.