Tæt på verden: Flere børnearbejdere i Afrikas kakaoplantager

14. jan 2012
Chokoladeindustrien stadig under pres for at forhindre misbrug af børn. Kun få fremskridt er sket på 10 år.

En amerikansk universitetsrapport fra 2011 dokumenterer, at flere end 1,8 millioner børn arbejder med produktion af kakaobønner i Vestafrika. Tallene er højere end hidtil antaget.

Det er især i Elfenbenskysten, der producerer knap halvdelen af verdens kakaobønner, at problemet er udbredt.

Det er ikke første gang misbrug af børn i vestafrikanske kakao-plantager er dokumenteret. I 2010 vakte en dokumentarfilm, også vist i Danmark, opstandelse. Forholdene er ikke forandret, viser den amerikanske rapport.

Ikke alene er der mange børnearbejdere, men mange af den menes at være arbejdsslaver, som ikke får løn. Tallene fra USA er langt højere end nogle tidligere citeret.

Myndighederne

Myndighederne i Elfenbenskysten er udmærket klar over, at forbrugerne af landets vigtigste produkt ude i verden har et stort problem med børnearbejde. Til BBC udtaler landets arbejdsminister, at ”vi har en moralsk forpligtelse.”

Samtidig siger minister Gilbert Kone Kafana, at chokoladefirmaerne har en forpligtelse til at arbejde sammen med myndighederne, blandt andet ved at finansiere veje, skoler, hospitaler og sociale centrer, så landet kan gøre fremskridt.

Chokoladeindustrien er ret stor og omsætter globalt for omkring 90 milliarder dollars. Kun en brøkdel af den omsætning erlægges i Elbenbenskystens, hvor omkring halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.

Pres på industrien

Verdens største chokoladefirma, Nestle SA, har efter et årti med kritik i november 2011 besluttet, at det vil arbejde med en uafhængig privat organisation, Fair Labor Association, for at kontrollere forholdene, skriver Boston.com.

For ti år siden underskrev firmaet og mange andre en international aftale netop om bekæmpelse af børnearbejde. Firmaerne, der underskrev, skulle afsætte betydelige ressourcer til at forbedre forholdene i plantagerne.

En amerikansk rapport anslår, at kun fire procent af landsbyerne i kakao-områderne har modtaget hjælp fra industriens hjælpeprogrammer. Det skulle omfatter 33.000 børn. Industrien påstår, i henhold til BBC, at de har hjulpet mange flere.

I 2010 underskrev chokoladeindustrien en ny aftale, der skal reducere antallet af børnearbejdere med 70 procent i 2020, skriver BBC.

[pagebreak]Nestle SA

Formanden for Nestle SA, Peter Brabeck-Letmathe, udtalte i marts 2011, at der er en hårfin forskel mellem det acceptable og uacceptable børnearbejde. Han er citeret i den Canadiske avis Globe and Mail med kilde i Dow Jones.

”Det er nærmest umuligt at kontrollere, om der er børnearbejde i produktionen på landet, men vi prøver at sikre os, at børnene har adgang til skolegang.”

Peter Brabeck-Letmathe mener i henhold til Reuters ikke, det er et problem, at børn hjælper deres fædre i markerne med høst. Problemet opstår, hvis familierne udelukkende bruger børn til arbejde og ikke tillader dem at gå i skole.

Denne holdning er ganske udbredt, idet børnearbejde ikke kan undgås i fattige lande.

Stigende tal

I en 2002 rapport fra Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, skulle der være 200.000 børnearbejdere i Elfenbenskysten. I den seneste rapport fra USA Tulane University og siden endnu en fra det amerikanske arbejdsministerium sætter tallet for hele Vestafrika til 1,8 millioner.

Videoindlsag om børnearbejde med kakao fra BBC.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.