Tæt på verden: Flere børn er ofre for voldtægt

28. nov 2013, 15:05
I Cambodja er voldtægt en privatsag også når det gælder små børn. Landet har ingen kontrol med sexmisbrug og piger og kvinder.

I de senere år er antallet af rapporterede tilfælde af voldtægt mod små børn i Cambodja steget. I løbet af årets første 9 måneder er 140 tilfælde blevet kendt, skriver The Cambodia Daily. Avisen støtter sig til en NGO, hvis opgørelser viser, at to-tredjedele af alle kendte sager handler om børn.

En talskvinde for organisationen Adhoc siger til avisen, at udover en kultur af mænds vold imod kvinder anses voldtægt et personligt problem, som ikke vedrører samfundet. Chuon Chamrong mener ikke, at Cambodja vil se masseprotester på grund af sexuel vold imod kvinder og børn.

Aktivistgruppen Licadho har registreret endnu flere tilfælde af børnevoldtægt, hvoraf nogle har medført dødsfald. Avisen nævner flere sager, hvor de handler om voldtægt af steddøtre.

Intet system

De offcielle undskyldninger for, at den slags overhovedet foregår er alkoholisme, manglende skolegang, kønsforskelle og fattigdom. Som i andre fattige lande kan det stigende antal kendte sager alene skyldes flere klager til myndigheder og ikke flere tilfælde.

Cambodja har ingen systemer til indsamling af den slags data.

At der er tale om et kulturfænomen tyder andre undersøgelser på. FN har for nyligt offentliggjortresearch, der viser at voldtægt ikke bare i Cambodja men i Asien er “almindeligt.”

Voldtægt gør man bare

I perioden 2010-13 interviewede forskere 10.000 mænd i seks lande: Bangladesh, Cambodja, Kina, Indonesien, Sri Lanka og Papua New Guinea. Undersøgelsen viste, at næsten halvdelen af alle mændene havde udført seksuel vold imod en partner.

Med store afvigelser fra land til land havde havde en fjerdedel af mændene gennemført voldtægt imod kvinder eller piger.

I Cambodja havde hver tredje mand brug seksuel vold, 5 procent havde deltaget i gruppevoldtægt og knap halvdelen havde ikke oplevet nogen konsekvenser af deres handlinger.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.