Flere arbejdere tvinges til at arbejde gratis

2. jan 2011, 22:25
Andelen af metalarbejdere på dagpenge, der sendes i praktik hos firmaer som gratis arbejdskraft, er tredoblet.

Som aldrig før sender jobcentre metalarbejdere i praktik hos firmaer som gratis arbejdskraft. Det viser en undersøgelse udarbejdet af AE-Rådet for Dansk Metal.

På et år er andelen af metalarbejdere på dagpenge, der sendes i praktik gentagne gange, mere end ottedoblet.

"Det er ren løndumping. Hvilken arbejdsgiver siger nej til en faglært arbejder, som ikke skal have løn. Vi ser eksempler på folk, der bliver fyret og derefter genansat i praktik gratis. Det er jo helt grotesk," siger Allan Lyngsø Madsen, afdelingsleder i metalarbejdernes fagforening Dansk Metal.

Virksomhedspraktik er oprindeligt tiltænkt svage ledige på kontanthjælp, der ikke er vant til at arbejde.

Men regeringens nyeste regler skruer endnu mere op for praktik til arbejdsduelige ledige. Det møder stor modstand hos Dansk Metal.

Læs også: Bjarne tvunget til at arbejde gratis

På landsplan er andelen af dagpengemodtagere, der sendes i virksomhedspraktik tredoblet.

Løndumping belønnes

Årsagen til de store stigninger både på landsplan og hos metalarbejderne er, at regeringen siden august 2009 har belønnet kommunekasser, når de ledige sendes i virksomhedspraktik frem for i uddannelse.

Samtidig er det meget nemmere for jobcentrene at få ledige i praktik end i arbejde, fordi arbejdsgiveren ikke behøver betale for arbejdskraften.

Praktik virker ikke

Men andre tal fra Dansk Metal viser, at praktik kun skaffer få ledige job.

Kun 24 procent af dagpengemodtagere, der sendes i virksomhedspraktik, får et job tre måneder efter praktikken.

43 procent af dagpengemodtagere, der er i job med løntilskud, får et job tre måneder efter praktikken er slut. Løntilskud er, når den ledige får løn af sin chef, men chefen får tilskud til lønnen af staten.

Afskaf praktik til ledige

Derfor opfordrer Dansk Metal regeringen til helt at afskaffe, at helt almindelige ledige kan komme i virksomhedspraktik.

"Regeringen bør satse på det, der virker i stedet for at støtte løntrykkeri. Den bør droppe virksomhedspraktik og i stedet uddanne vores ledige. Her ville opkvalificeringsjob være et godt redskab," siger Allan Lyngsø Madsen.

Uddan de ledige på jobbet

Opkvalificeringsjob er en løsning, som jobcentrene som et forsøg kan benytte i dag. Her får de ledige et job med løn. Arbejdsgiveren får til gengæld tilskud af staten til den uddannelse jobbet kræver af den ledige.

Dansk Industri er enig i, at virksomhedspraktik ikke skal bruges til de ledige, som er vant til at arbejde, og har været indtil krisen.

Arbejdsgiverne er enige

"Disse ledige er jo kompetent arbejdskraft, så det vil være helt nytteløst at sende dem i virksomhedspraktik," siger Steen Nielsen chef for løn og arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri.

Han mener, at praktik er et godt redskab til de, som ikke har været i job længe.

Uddannelsen skal være relevant

Han påpeger, at løntilskud er langt det bedste til at få ledige i job. Han er også enig i, at opkvalificeringsjob et godt redskab.

"Det er bedre end blot uddannelse. Det kan fx være, at en svejser har brug for at lære nye måder at svejse på for at bedre sine jobchancer," siger Steen Nielsen.

Han frygter ikke, at virksomhedspraktik er løndumping, fordi der er regler for, hvor mange ledige en arbejdsgiver må tage i praktik.

Minister holder fast

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har ikke i sinde at ændre på systemet og afviser, at virksomhedspraktik ikke virker.

"Virksomhedspraktik kan forbedre arbejdsløses kompetencer, og det kan opbygge netværk til nye bekendtskaber på arbejdsmarkedet. Det er alt sammen nyttigt, når man søger et nyt job," skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Hun erkender dog, at det ikke er meningen med systemet, at en klejnsmed fyres for så at genansættes i en praktikstilling.

Læs også: Bjarne tvunget til at arbejde gratis.

Om undersøgelsen

Alle dagpengemodtagere i praktik:

  • I september 2009 var kun 12 ud af tusinde ledige dagpengemodtagere på landsplan i praktik på en virksomhed to eller flere gange i alt den tid de var ledige.
  • I september 2010 var hele 44 ud af tusind ledige dagpengemodtagere på landsplan i praktik på en virksomhed to eller flere gange i alt den tid de var ledige.
  • Det svarer til 3,6 gange flere i 2010 end i 2009.

Metalarbejdere på dagpenge i praktik:

  • I september 2009 var kun syv ud af tusind ledige metalarbejdere i praktik på en virksomhed to eller flere gange i alt den tid, de var ledige.
  • I september 2010 var hele 59 ud af tusind ledige metalarbejdere i praktik på en virksomhed to elle flere gange i alt den tid, de var ledige.
  • Det svarer til 8,5 gange flere i 2010 end i 2009.

    Kilde: Undersøgelse fra Dansk Metal.