Flemming_1
Flemming Egholm Rasmussen har måttet sige farvel til en masse kolleger i 2020 på grund af coronakrisen. Han forsøger at holde modet oppe, men det er svært, når han hører og ser, hvad der sker ude i verden. Foto: Privatfoto.

Flemming kigger tilbage på rædselsåret: - Jeg frygter nye fyringer hver dag

15. dec 2020, 06:01
61-årige Flemming Egholm Rasmussen har i løbet af 2020 måttet sige farvel til 42 kolleger på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter, hvor han arbejder som kok. Selvom få af dem har fundet et nyt arbejde, og gæsterne bliver væk fra hotellet, tror han på, at der venter et bedre år for hotellet i 2021.

Sidste gang jeg talte sammen med Flemming Egholm Rasmussen, stod solen højt på himlen, og fuglene sang ude i haven.

Det var i april måned, og få dage forinden var han og 120 kolleger blevet hjemsendt fra Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter, hvor han arbejder som kok og fungerer som fællestillidsrepræsentant.

Nedlukningen rystede ham, for han havde aldrig i sit 43 år lange arbejdsliv set så mange afbestillinger på så kort tid.

Men han var også fortrøstningsfuld.  

- Nyborg Strand Hotel skal nok overleve krisen, sagde han dengang til mig.

LÆS OGSÅ: Tillidsrepræsentant efter hjemsendelser og fyringer: 'Det føles uvirkeligt'

Det tror Flemming Egholm Rasmussen sådan set stadig på, selvom forårshimlen for længst er druknet i en grå decembersuppe, og udsigten til at se solen og et fyldt hotel igen er lang.

- Da vi talte sammen sidst, troede jeg på, at det her ikke ville vare så længe. Vi troede, at vi ville være i gang på fuld skrald igen tre uger senere, men det skete ikke, siger Flemming Egholm Rasmussen.

Foreløbigt har Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter været ramt af to fyringsrunder før og efter sommerferien, og Flemming Egholm Rasmusssen har måttet vinke farvel til 42 kolleger, hvoraf 10 siden har fået arbejde eller er gået på pension eller efterløn.  

- De fleste af mine kolleger har ikke fundet et job endnu, siger han.

Hvis man bliver afskediget i hotel- og restaurationsbranchen, er jobmulighederne "begrænsede", som Flemming Egholm Rasmussen formulerer det.

Det er jo svært at finde noget, og der er ingen tvivl om, at listen med fyringer bliver længere i den kommende tid, fordi branchen er udfordret i hele landet. Jeg frygter nye fyringer hver dag
Flemming Egholm Rasmussen, kok på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter 

Nogle af af hans tidligere kolleger er siden fyringen gået i gang med at uddanne sig til faglært tjener, mens andre har taget et truckcertifikat.

- Det er jo svært at finde noget, og der er ingen tvivl om, at listen med fyringer bliver længere i den kommende tid, fordi branchen er udfordret i hele landet. Jeg frygter nye fyringer hver dag, siger han.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tonede frem på tv-skærmene mandag den 7. december og bebudede lukning af samtlige beværtningssteder i 38 af landets kommuner på grund af et eskalerende corona-smittetryk, undgik Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter at blive ramt.

Faste kunder blev væk

Denne gang sad Flemming Egholm Rasmusssen også og lyttede med, men uden at få sved på panden. Påbuddet ville alligevel ikke have gjort den store forskel for hotellet, der har ligget mere eller mindre øde hen siden efteråret. 

- Vi troede på, at der ville kom gang i den igen efter sommerferien, fordi forsamlingsforbuddet blev lempet, og op til 500 mennesker igen måtte samles. Vi regnede i hvert fald ikke med at få afbestillinger, men det var det, der skete, siger Flemming Egholm Rasmussen.

De faste kunder, som normalt sikrer hotellet en stor portion af den årlige omsætning -  og blandt andet tæller fagforeninger og offentlige arbejdspladser - meddelte som nogle af de første, at de ikke turde tage risikoen og afholde de planlagte arrangementer på konferencecentret.

- Selvom vi har taget situationen meget alvorligt og sørget for, at alle restriktioner er blevet håndhævet på bedste vis på hotellet, har vi oplevet, at folk har været meget angste for corona og måske ikke helt forstået reglerne, siger Flemming Egholm Rasmussen.

Fire til frokost

På en normal aften bespiser Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter op til 800 gæster.

- I efteråret har vi været helt nede på fire personer til frokost og næsten ingen bordreservationer, siger han.

Og foreløbigt ser det nye år ud til at begynde lige så trøstesløst, som det gamle år slutter.

Vi har under to procent af de værelses-bookinger, som vi normalt har i januar måned. Det siger noget om, hvor slemt det står til
Flemming Egholm Rasmussen, kok på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter 

- Vi har under to procent af de værelses-bookinger, som vi normalt har i januar måned. Det siger noget om, hvor slemt det står til, siger Flemming Egholm Rasmussen.

For at mindste den økonomiske styrtblødning besluttede hotellets ledelse sammen med 3F og tillidsfolkene på arbejdspladsen at gøre brug af arbejdsdeling fra den 23. november, selvom arbejdspladsen ikke har prøvet det før.

- 50-50-fordelingen (hvor halvdelen af de ansatte sendes hjem, mens resten går på arbejde, red.) er svær for os at få gavn af, fordi ordningen reelt har betydet, at vi ikke kunne hive folk ind fra dag til dag, hvis der pludselig bliver brug for det, siger Flemming Egholm Rasmussen.

Men med den seneste trepartsaftale blev det muligt at hjemsende 80 procent af de ansatte og beholde de 20 procent på arbejdspladsen. Den mulighed vil Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter også benytte sig af i en periode.

Tror på fremtiden

Strategien er at fastholde så mange medarbejdere, som arbejdspladsen kan.

- Vi har afholdt alt vores ferie og afspadsering for at komme i mål. Vi tror på fremtiden, men det koster jo penge at køre en stor arbejdsplads uden kunder. Hvis vi kommer ind i januar, og alt fortsat er lukket, kan det se sort ud, siger han.

Flemming Egholm Rasmussen tror ikke på, at vaccinen "kommer op at køre" i Danmark før tidligst til efteråret.

Han forsøger at holde modet oppe hos sig selv og sine kolleger, men det er svært, når han hører og ser, hvad der sker ude i verden.

- Hele verden er ramt af corona, og det er da deprimerende, at det har spredt sig så meget. Lige nu ser fremtiden sort ud for branchen, men der er ingen tvivl om, at branchen vil komme stærkt tilbage, og vi glæder os til at se alle vores trofaste kunder igen i det nye år, siger han.