Flemming Egholm Rasmussen har aldrig oplevet noget som den nuværende coronakrise i de 16 år, han har været tillidsrepræsentant på Hotel Nyborg Strand og Konferencecenter. Foto: Privat

Flemming er hjemsendt tillidsrepræsentant: 'Jeg bliver kimet ned af bekymrede kolleger'

31. maj 2020, 13:44
I marts blev kok og tillidsrepræsentant Flemming Egholm Rasmussen og hans kolleger på Hotel Nyborg Strand sendt hjem med fuld løn. Her befinder de sig stadig. Efter regeringens ekspertgruppe anbefalede, at lønkompensationsaftalen snart udfases, har hans telefon været rødglødende med kolleger, der frygter at miste jobbet.

Onsdag formiddag ringede Flemming Egholm Rasmussens mobiltelefon mere end sædvanligt.

LÆS OGSÅ: Hverken tak eller farvel: Coronakrisen snyder seniorer for en ordentlig afsked på jobbet

Og hver gang, fællestillidsrepræsentanten fra Hotel Nyborg Strand svarede den, var der en bekymret kollega i den anden ende, der ville vide, hvilke konsekvenser anbefalingerne fra regeringens økonomiske ekspertgruppe ville få for netop ham eller hende.

Samme morgen havde ekspertgruppen præsenteret dens anbefalinger til en udfasning af de statslige hjælpepakker, der i de seneste måneder har været med til at holde hånden under dansk erhvervsliv og danskelønmodtagere.

En af anbefalingerne var, at hjælpepakkerne skulle udfases fra 8. juli, også trepartsaftalen om lønkompensation.

 - Jeg var rystet, da jeg hørte det. De er eksperter i økonomi og ikke i mennesker. Hvis det sker, er jeg ikke i tvivl om, at mange af mine kolleger vil blive fyret, siger Flemming Egholm Rasmussen, der i 18 år har arbejdet som kok på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter.

Som fællestillidsrepræsentant for cirka 110 ansatte er det naturligt, at det er ham, der får alle de bekymrede opkald, hver gang der er nyt om regeringens hjælpepakker.  

Selvom finansminister Nicolai Wammen (S) i løbet af onsdag eftermiddag meddelte, at regeringen vil gå til forhandlingerne med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier med et ønske om, at lønhjælpen skal fortsætte til august, er det ifølge Flemming Egholm Rasmussen kun en fattig trøst. 

- Hotellet har også fået annulleret bookinger i august. Vi lever mest af kurser og konferencer, og alt det er også aflyst, da de fleste holder virtuelle møder nu. I nogle industrivirksomheder kan der måske sælges nogle ekstra komponenter, men I vores branche er det nærmest umuligt at hente penge hjem, når vi ikke har gæster, siger han.

Det er skrækkeligt. Der plejer at være baggagetransportvogne og busser. Fra den ene dag til den anden, var der ikke en eneste
Flemming Egholm Rasmussen, kok og tillidsrepræsentant, Hotel Nyborg Strand

Når kollegerne ringer, prøver Flemming Egholm Rasmussen altid at berolige dem, men selvom han som fællestillidsrepræsentant også er i kontakt med ledelsen og fagforeningen, får han størstedelen af sin viden fra medierne.

18 mistede jobbet

- Jeg har en fantastisk dialog med ledelsen, men de ved jo heller ikke, hvad der kommer til at ske. Jeg har også skrevet til Peter Hummelgaard (beskæftigelsesminister, red.) om, hvor vigtigt det er, at aftalen om lønkompensation bliver forlænget for, at vores branche kan overleve.

Det var 16. marts, at Flemmings Egholm Rasmussens kolleger blev sendt hjem. Tre dage senere skete det for ham selv.  Og 30. marts blev 18 af de hjemsendte fyret.

Et par uger efter hjemsendelsen og fyringerne talte A4 Arbejdsliv med Flemming Egholm Rasmussen for første gang. Den historie kan du læse her. På det tidspunkt havde han været hjemsendt i tre uger, og dengang ringede telefonen også konstant:

- Alle var rystede, og jeg fik, jeg ved ikke hvor mange opkald fra kolleger, som jeg skulle forsøge at berolige. De ville vide, om de blev fyret, hvad der kom til at ske med arbejdspladsen, og hvornår den åbner igen, fortalte han tilbage i april.

Opkaldene er siden blevet færre.

- Det er nok, fordi man ligesom siger, 'vi kan ikke gøre mere, vi må bare se tiden an'. Det er som om, at man lærer at være tålmodig. Men der er ingen tvivl om, at kollegerne tripper for at komme tilbage på arbejde. Alt det der med, at man siger, at de unge mennesker er dovne og ikke gider at arbejde, det passer i hvert ikke, siger han.

Nicolai Wammen har efter ekspertgruppens anbefalinger indkaldt arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger, der vil finde sted i denne og i næste uge. Her skal de beslutte, om lønkompensationsordningen skal forlænges, og på hvilke vilkår:

- De vil melde ud i næste uge, hvilke branche der bliver forlænget, men det ændrer ikke på min forestilling om, at man umuligt vil kunne kalde hele staben tilbage på arbejde, forudser fællestillidsrepræsentanten.

3F: Fortsæt med hjælpepakkerne

Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, mener ikke, at hjælpepakkerne skal udfases allerede i starten af juli:

- Der er flere grunde til, at jeg mener hjælpepakkerne bør fortsætte lidt endnu. Dels er alle restaurantkunder ikke trygge ved at gå på restaurant. Der er nogle, der bliver væk og det påvirker naturligvis også antallet af medarbejdere, der indkaldes på arbejde.

- Dels er der restriktioner, der rammer restauranterne, så de ikke kan have det antal gæster, de normalt har. Vi mangler også at åbne vores konferencecentre og flere hoteller, og her er der mange faste arbejdspladser på spil, siger hun.

Fra sit hus kan Flemming Egholm Rasmussen se over på sin arbejdsplads. Normalt er der masser af liv og aktivitet foran hotellet, der har plads til 1.200 gæster, men i mere end to måneder har han ikke kunne høre lyden af et eneste kufferthjul mod cementen.

- Det er skrækkeligt. Der plejer at være baggagetransportvogne og busser. Fra den ene dag til den anden, var der ikke en eneste. Vi var på arbejde den dag, det blev meldt ud, at grænserne lukkede. Der var vi ved at gøre klar til 1.000 efterskolelærere, der skulle komme. Med en times varsel blev det hele annulleret, og bagefter kimede telefonen med den ene afbestilling efter den anden, husker han.

Flemming Egholm Rasmussen er ikke bare en erfaren kok, han er også en erfaren tillidsmand.

LÆS OGSÅ: Hverken tak eller farvel: Coronakrisen snyder seniorer for en ordentlig afsked på jobbet

- Jeg har været tillidsmand i 16 år, og der har jeg prøvet mange spændende ting, men aldrig noget som det her. Da der var finanskrise, fyrede vi seks eller syv medarbejdere. Men nu vi har vi fyret 18. Der har været mange udfordringer i livet, men det her har været den største, siger han.